Hovrätten sänker straffet för mordet på 17-åriga Wilma Andersson

Av | 23 oktober, 2020

Tishko Ahmed dömdes i Uddevalla tingsrätt i somras för mordet på hans tidigare flickvän Wilma Andersson. Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom från livstids fängelse till tidsbegränsat fängelsestraff på 18 år.

newsgram | Nynäshamn den 23 oktober 2020

| RÄTTSRÖTA | Tishko Ahmed, 23, dömdes i slutet av juli till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla förra året. Han överklagade domen till hovrätten som nu ändrar tingsrättens dom och mildrar straffet. Hovrätten fastställde på fredagen tingsrättens dom i skuldfrågan för Wilma Anderssons före detta pojkvän, men sänker fängelsepåföljden från livstid till 18 års fängelse.

Tishko Ahmed. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hovrätten för västra Sverige menar att det inte går att slå fast att Tishko Ahmed hade för avsikt att ta livet av Wilma Andersson.

Vi är givetvis nöjda med att hovrätten delar vår och Uddevalla tingsrätts bedömning när det gäller ansvarsfrågan. Straffvärdet har man bedömt och ser det som allvarligt och högt straffvärde, men man har inte ansett att det når upp till livstid. De har tillämpat den äldre lagstiftningen. Det har ju kommit en lagstiftningsändring från 1 januari 2020, och det kanske hade sett annorlunda ut om den här gärningen ägt rum efter årsskiftet, säger chefsåklagare Jim Westerberg, till SVT.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande ”att brottsligheten har innefattat många försvårande omständigheter.” Det har helt enkelt inte gått att utreda omfattningen av våldet som ledde till Wilma Anderssons död. Mot bakgrund av detta menar domstolen att det saknas underlag för att kunna döma Tishko Ahmed till livstids fängelse.

Som åklagare är det väldigt svårt att påverka den delen. Vi kan bara lyfta fram de straffskärpande omständigheter som finns. Här gör hovrätten bedömningen att det inte är så allvarligt att det når upp till livstid. Vi och tingsrätten gjorde en annan bedömning, men det får man acceptera, säger Jim Westerberg.

SVT: Kommer ni gå vidare med målet?

Jag kan inte se några förutsättningar till att gå vidare till Högsta domstolen med det här. Det finns inga prejudikatskäl i det här fallet.

Trots att en av flickans kroppsdelar hittades gömd i en liten väska i Tishko Ahmeds garderob har han hela tiden nekat till brott. Enligt Aftonbladet kan hovrättens dom överklagas till Högsta domstolen. HD prövar dock bara rättsfall som tros kunna bli vägledande som prejudikat.

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten att Tishko Ahmed ska betala skadestånd till offrets anhöriga och till dödsboet.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar