Guldbron invigd av kungen

Av | 25 oktober, 2020

Kung Carl XVI Gustaf invigde officiellt Stockholms nyaste bro vid en högtidlig ceremoni på söndagen. Trots att evenemanget direktsändes på nätet trängdes folk utanför avspärrningarna för att kunna ta en promenad när guldbron öppnades för gående.

newsgram | Nynäshamn den 25 oktober 2020

| SLUSSEN | Stockholms nyaste bro – den så kallade Guldbron – är 140 meter lång, 45 meter bred och väger 3 700 ton. Bron förbinder Gamla stan med Södermalm. Namnet kommer av att bron är målad i guld.

Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle inviger den nya Slussbron i Stockholm. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT /TT NYHETSBYRÅN

 

Kung Carl XVI Gustaf inledde invigningen av den nya bron i Slussen på söndagen genom att hålla ett tal.

Slussen knyter samman de norra och södra delarna av vår huvudstad. Den förenar Mälaren med Saltsjön. Den är också en viktig länk mellan vår historia och framtid, sa kung Carl XVI Gustaf i sitt tal.

Från början var det meningen att den nya Slussbron skulle invigas i slutet av augusti, men hårda vinterstormar försenade transporten av brostycket och invigningen flyttades fram till 25 oktober. På grund av rådande coronarestriktioner blev det en digital broinvigning utan publik på plats. Evenemanget med musik, tal och tävlingar direktsändes dock på nätet.

Efter sitt invigningstal klippte kung Carl Gustaf högtidligt ett guldband med en guldsax medan kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle stod på varsin sida och tittade på. Efteråt korsade de den nya Slussbron tillsammans med en skara barn från lokala idrottsföreningar.

Det kommer även bli en fantastisk utkiksplats för folk som vandrar fram och tillbaka. Stockholm ska vara glada för det här, säger kung Carl XVI Gustaf till SVT.

Under den publikfria invigningen av den nya guldfärgade Slussenbron trängdes folk utanför avspärrningarna, uppger SVT. De hade kommit dit för att kunna promenera på guldbron när den öppnades för gående. Bron fylldes snabbt med folk.

Guldbron öppnas för trafik på måndag morgon, men endast i begränsad skala än så länge. Bygget av nya Slussen beräknas pågå fram till 2025.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar