Inger Støjberg i Wien: ”Invandrare ska hållas borta från Europa – inte omfördelas”

Av | 4 oktober, 2018

Nu slår Danmark och Österrike in på en linje som kan ena Västeuropa och Östeuropa i den infekterade frågan om europeisk asyl- och invandringspolitik. På torsdagen slog Danmarks invandringsminister Inger Støjberg fast att migranter ska hållas så långt bort från EU som möjligt – innan de ens ges lov att söka asyl i särskilda center i tredjepartsland utanför EU.

newsgram | Nynäshamn 4 oktober 2018

Europeiska Unionen, EU, måste komma bort från idén om att fördela flyktingar och migranter sinsemellan länderna – i stället måste man fokusera på att hjälpa folk så nära deras hemländer som möjligt. Det beskedet gav Danmarks invandrings- och integrationsminister Inger Støjberg tillsammans med Österrikes inrikesminister Herbert Kickl på en presskonferens tidigare på torsdagen.

För det första handlar det om, att vi måste komma bort från ett system, där vi hjälper de starkaste. Vi ska hjälpa dem, som har behov för skydd närmare därifrån de kommer, sa Inger Støjberg.

Inger Støjberg och Herbert Kickl presenterade en gemensam invandringspolitisk vision för Europa på en presskonferens i Wien på torsdagen. Foto: Alex Halada/AFP

Danmark och Österrike har de senaste månaderna utarbetat ett nytt förslag till asylsystem i EU. Det går ut på att minska antalet asylsökare som lyckas komma till Europa. Liksom att öka säkerheten för flyktingar så nära deras hemländer som möjligt.

Vi ska förbättra möjligheten att snabbehandla asylansökningar i gränsområdena och inte minst, att vi kan genomföra en effektiv återvandringspolitik och utvisningspolitik. Det är helt centralt, omvi ska få ordning på migrationen, sa Inger Støjberg.

Österrikes inrikesminister Herbert Kickl bekräftar att de bägge länderna håller på att ta fram förslag till någonting som de kallar för ”utresningscenter” – alltså läger i tredjepartsländer där asylansökningar kan snabbehandlas.

Jag kan bekräfta, att vi i det här projektet har arbetat med så kallade utresningscenter. Jag tycker det är helt avgörande, så vi kan skilja dem åt, som inte kan få uppehållsrätt och dem som kan få det, sa Herbert Kickl.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar