Inger Støjberg om domen: ”Det är de danska värderingarna som har förlorat i dag”

Av | 13 december, 2021

Riksrätten dömde på måndagen Inger Støjberg, Danmarks tidigare invandringsminister, till 60 dagars fängelse. Efteråt var hon mycket överraskad över den fällande domen och sade att hon ska ta sitt straff – men att de barnbrudar hon kämpat för upplever en fruktansvärd situation där de är med män de inte alls vill vara med. – ”Det är inte bara jag som har förlorat, det är de danska värderingarna”, säger hon.

newsgram | Nynäshamn den 13 december 2021

| EN POLITISK RÄTTEGÅNG | Inger Støjberg dömdes på måndagen till 60 dagars fängelse. Hon var tidigare dansk invandrings- och integrationsminister och lämnade sitt parti Venstre i februari för att bli politisk lösgängare då folketinget röstade ja till att inleda en riksrättsprocess emot henne.

Inger Støjberg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Allting började när Inger Støjberg skickade ut ett pressmeddelande den 10 februari 2016 då hon var invandringsminister. Hon menar själv att det rörde sig om politisk kommunikation och inte som en juridisk instruktion till Udlændingestyrelsen (dansk motsvarighet till Migrationsverket, reds. anm). Men riksrätten gjorde en annan bedömning. Domen förvånade henne

Jag är mycket, mycket överraskad. Det måste jag säga, och jag tycker att det är de danska värderingarna som har förlorat i dag, det är inte bara jag, utan de danska värderingarna, säger Inger Støjberg i ett uttalande.

Hon fortsätter.

Det är det enda scenario som jag inte hade förberett mig på, eftersom jag tyckte att det var helt orealistiskt. Men det är där vi befinner oss nu.

Det är oklart om hon ska avtjäna sitt straff i fängelse eller om hon ska bära fotboja.

Jag ska ta mitt straff utan att böja nacken. Mitt liv kommer gå vidare. Detta står i skarp kontrast till de flickor som upplever en fruktansvärd situation där de är med män som de inte alls vill vara med, säger Inger Støjberg.

I pressmeddelandet stod att inga minderåriga barn skulle få bo tillsammans med en make eller partner på danska asylboenden. Detta om den ena parten var minderårig. Inger Støjberg ville sätta stopp för barnbrudar – men pressmeddelandet kom att uppfattas som en ”instruktion” och därav följde anklagelser om att hon brutit mot dansk lag om ministeransvar.

Folketingets ombudsman, instruktionskommissionen och två oberoende advokater gjorde undersökningar i fallet. De kom fram till att pressmeddelandet stred mot principerna i förvaltningsrätten och Europarådets konvention om de mänskliga rättigheterna som båda kräver en individuell prövning för varje asylpar.

Mot bakgrund av dessa undersökningar klubbade en majoritet av ledamöterna i folketinget igenom I början av februari att ett riksrättsåtal skulle inledas mot Inger Støjberg.

I riksrättsåtalet har 26 domare suttit i riksrätten varav 13 har varit politiskt tillsatta och 13 domare från Högsta domstolen – 25 av de 26 domarna har kommit fram till att hon är skyldig med uppsåt. Det betyder att domstolen ansåg att Inger Støjberg hade som uppsåt att bryta mot lagen. Totalt hann 23 unga asylpar separeras.

Majoriteten anser att det är bevisat att den ändring av praxis som Inger Støjberg beslutat att den ska administreras enligt är den som framgår av pressmeddelandet, sade Högsta domstolens ordförande Thomas Rørdam när han läste upp domen klockan 13 på måndagen.

Domen från Högsta domstolen kan inte överklagas. I en intervju med jylländsk media får Inger Støjberg frågan om hon inte gjort något fel.

TV Midtvest: 25 av 26 domare i Högsta domstolen har nu sagt att du ska hamna i fängelse. Du måste väl ha gjort något fel?

Ja, det är så de har bedömt det. Men det ändrar inte på det faktum att jag tycker att något är väldigt fel när flickor inte kan skyddas från det äckliga fenomen som barnbrudar ju alltså är. Jag anser inte bara att jag hade en politisk skyldighet att göra det. Jag anser också att jag hade en rent mänsklig skyldighet att göra det. Och jag hoppas att alla skulle ha gjort som jag, säger Inger Støjberg

Av Carl Gram

Källor:

Inger Støjberg kendt skyldig i Rigsretten – får 60 dages fængsel

Inger Støjberg dømt i Rigsretten: Får 60 dages fængselsstraf

Inger Støjberg efter historisk dom: »Det er de danske værdier, der har tabt i dag«

Støjberg om fængselsstraf: – De danske værdier har tabt i dag

Dansk ex-minister fälls i riksrätt – får fängelse

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar