Jussie Smollett döms – iscensatte hatbrottsattack mot sig själv

Av | 10 december, 2021

En jury i Chicago dömde på torsdagen ”Empire”-skådespelaren Jussie Smollett på fem av sex åtalspunkter för att ha ljugit för polisen om rånet och hatbrottet som han iscensatt mot sig själv. Nu riskerar han upp till tre års fängelse – men experter tror att straffet kan komma att omvandlas till villkorlig dom och samhällstjänst.

newsgram | Nynäshamn den 10 december 2021

| HATBROTT SOM AFFÄRSIDÉ | Tre år efter att ”Empire”-skådespelaren Jussie Smollett hävdade att två Trump-väljare, MAGA-hattbärande personer av europeisk härkomst attackerat honom, bundit en snara runt hans hals och använt rasistiska och homofobiska glåpord i de centrala delarna av Chicago, har han dömts av en jury för att ha ljugit för polisen och hatbrottet som han iscensatt mot sig själv. Under sex dagar hörde juryn vittnesmål från 13 vittnen och överlade i mindre än 10 timmar för att komma fram till domstolsbeslutet.

Jussie Smollett. Foto: Richard Shotwell/Invision/AP

Specialåklagaren Dan Webb sade under rättegången att det fanns ”överväldigande bevis” för att Jussie Smollett, 39, kokade ihop planen för den påstådda attacken i Chicago med hjälp av bröderna Abimbola och Olabinjo Osundairo i januari 2019 eftersom han ville ha ”exponering i media”.

Herr Smollett utvecklade i princip en hemlig plan i januari 2019 för att utföra ett falskt hatbrott som han planerade och rekryterade två andra personer för, bröderna Osundairo. Och det planerades för att få det att se ut som ett hatbrott som utfördes av vita, sade Dan Webb.

Han fortsatte.

Det råder ingen tvekan om att det är Osundairos som utförde attacken. Herr Smollett är den person som iscensatte den, som instruerade dem om vad de skulle göra.

Jussie Smollets försvarsadvokat Nenye Uche kontrade och sa att det var bröderna som var ”sofistikerade lögnare och brottslingar”.

Bröderna Osundairo är värst eftersom de har en broderlig kultur av lögner, ett broderligt språk av lögner och en kultur av kriminalitet, sade Nenye Uche.

Därefter antydde han att bröderna medvetet nästlat sig in i skådespelarens krets för att kunna utnyttja hans berömmelse till sin egen fördel.

Bröderna var som vargar förklädda till får i hönshuset, sade försvarsadvokaten Nenye Uche.

Osundairo-bröderna vittnade i rätten under torsdagen och då framkom det att Jussie Smollett betalat dem för att attackera honom. Enligt bröderna var skådespelaren missnöjd över att ”Empire”-kollegorna inte tagit de så kallade hatbrev som skickats till honom på allvar.

Han sade till mig att han ville att jag skulle slå honom, men inte för hårt, sade en av bröderna till rätten.

En av de organisationer som försökt slå mynt av skådespelarens anklagelser är hatbrottsorganisationen ADL (Anti-Defamation League, reds. anm) – organisationens vd Jonathan Greenblatt skrev en hetsig debattartikel i februari 2019 där han påstod att hatbrott ökade.

Efter domen har det varit knäpptyst från ADL – detta har uppmärksammats i sociala medier.

Inför rätten bedyrade Jussie Smollett att allt var sant, men juryn trodde inte på honom.

Det var inget påhitt. Det som hände mig, hände, sade han.

NY Post har rapporterat att skådespelaren ursprungligen anklagades för att ha iscensatt ett hatbrott i februari 2019 – men utan någon som helst förklaring lade åklagarna i Chicago ned alla anklagelser mot honom efter att han gått med på att betala en borgensumma motsvarande 10,000 dollar och visat intyg på att han fullgjort två dagars samhällstjänst. Senare riktades skarp kritik mot Kim Foxx, åklagare i Cook County State, för att hon gjort en rad oetiska misstag i hanteringen av Smollett-fallet.

Både Joe Biden och Kamala Harris uttryckte stöd på Twitter för Jussie Smollett i februari 2019. Harris utnyttjade till och med rasism-vinkeln i hatbrottsbluffen som hon ansåg var ”ett försök till modern lynchning”.

Jussie Smollett riskerar nu upp till tre års fängelse för brotten, men enligt ZeroHedge tror experter att han troligen kommer bli villkorligt frigiven och få göra samhällstjänst.

Av Carl Gram

Källor:

Jussie Smollett Guilty Of Faking Race-Baiting, Homophobic Attack

Prosecutors rip into Jussie Smollett as closing arguments begin in ‘staged attack’ trial

Jussie Smollett döms – skådisen ljög för polisen

Jury: Skådespelaren Jussie Smollett iscensatte rasistiskt och homofobiskt hatbrott

En tråd om ADL (Anti-Defamation League)

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar