Insändare: “Socialdemokraterna vill politisera Svenska kyrkan”

Av | 9 september, 2021

Om socialdemokraterna får bestämma i Svenska kyrkan ska teologer som inte vill viga samkönade par hindras från att prästvigas. Men är det en inkluderande hållning, undrar skribenten Maria Nilsson, inför det stundande kyrkovalet.

newsgram | Nynäshamn den 9 september 2021

| KYRKOVALET I SVENSKA KYRKAN | När jag skriver kyrka menar jag inte enbart kyrkorummet och gudstjänster utan hela församlingens arbete, med allt som kyrkkaffe för äldre och konfirmationsundervisning och annat som diakoner och församlingsassistenter oftast sysslar med. Allt handlar inte om en högtidlig högmässa utan om församlingen ska ha en öppen förskola eller inte exempelvis.

“Det finns 1,5 miljarder kristna människor på vår jord, ytterst få av dem accepterar en kristen vigsel av homosexuella par, det vi inte fattar i Sverige är att det är vi som är en anomali inte alla de andra.”

 

Maria Nilsson

Det som det mestadels talas om nu och som står på spel är socialdemokraternas envisa arbete för att få lov att bestämma vem som ska få lov att ha uppdraget präst eller inte. Alla som kommer in på teologiprogrammet har såklart rätt att få läsa hela utbildningen det kan inga politiker stoppa dem från att göra. Däremot vill man utesluta de människor som inte blir präster för att de anser att deras viktigaste uppdrag är att viga samkönade par.

De ska hindras från att prästvigas och från att få ha ett uppdrag inom Svenska kyrkan. I en tidigare insändare här i Sydöstran bemöter Bengt Olof Dike socialdemokraternas hyckleri om att vara starkt emot trångsynthet, utestängning och diskriminering i alla dess former.

Likt en fyr i stormande hav så kan Svenska kyrkan vägleda människor i svåra stunder i livet. Målningen ”Stürmische See mit Leuchtturm” från 1826 är skapad av den tyska landskapsmålaren Carl Blechen (f. 1798-d. 1840). Bild: Bridgeman Art Library, svenska Yle

När man anser att en starkt gudstroende människa som klarat av sin utbildning ändå inte ska få bli prästvigd pga det enda skälet att man anser att äktenskapet är för man och kvinna, är man då speciellt inkluderande? Att säga att man ska inkludera någon brukar betyda att man kan tänka sig att inkludera udda typer inte att man bara ska inkludera allt som är mainstream för det krävs nämligen ingen hög tolerans för att tolerera det man redan gillar. Ordet tolerans betyder att man måste acceptera även det man inte gillar.

Det finns 1,5 miljarder kristna människor på vår jord, ytterst få av dem accepterar en kristen vigsel av homosexuella par, det vi inte fattar i Sverige är att det är vi som är en anomali inte alla de andra. Visst vi är protestanter och det ingår i vår tro att protestera mot och ifrågasätta gamla seder och bruk det har Martin Luther lärt oss, men om vi börjar ifrågasätta kristendomens kärna det heliga sakramentet – äktenskapet mellan man och kvinna har vi inte flugit så långt bort periferin då så att det kan vara tveksamt om vi ens är kristna längre?

Tänk efter när ni går och röstar den 19 september om vi ska vara kristendomens anomali eller om vi ska tillhöra de lite mer evangeliskt kristna!

Maria Nilsson, Evangeliska Patrioter

Insändaren har tidigare publicerats av Sydöstran och skribenten har godkänt denna återpublicering.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar