Kuppen i Guinea får aluminiumpriserna att slå nya rekord

Av | 8 september, 2021

Priset på aluminium sköt i höjden på måndagen till den högsta nivån på ett årtionde efter militärkuppen i Guinea.

newsgramNynäshamn den 8 september 2021

| VÄRLDSHANDELN MED RÅVAROR | Nyheterna om militärkuppen i Guinea i söndags har skakat om handeln med metaller rejält – aluminiumpriset steg med nära 2 procent till 2 775 dollar på Londons metallbörs (LME) på måndagen, rapporterar ZeroHedge. Priset på lättmetallen har stigit med 40 procent i år – oron över bauxitförsörjningen i världen får aluminiumpriserna att slå rekord just nu.

Överste Mamady Doumbouya – befälhavare för specialstyrkorna inom armén – utropade övertagandet av landet på söndagen och utlyste omedelbart ett utegångsförbud runt 20-tiden lokal tid. Doumboya sa till nationen att maktövertagandet var nödvändigt för att ta itu med den grova ekonomiska vanskötseln och korruptionen under president Alpha Condé. Han försäkrade samtidigt att Condé var säker.

Om du ser tillståndet på våra vägar, på våra sjukhus, inser du att det är dags för oss att vakna upp, sa överste Mamady Doumbouya.

Han tillade.

Vi kommer initiera ett nationellt samråd för att öppna en inkluderande och fredlig övergång.

Guinea är en av världens största exportörer av bauxit och står för ungefär en fjärdedel av världens försörjning på bauxit, enligt råvaruforskningsfirman Marex. Än så länge finns det inga tecken på leveransstörningar. De senaste fem åren har exporten från det västafrikanska landet ökat. Några storköpare av bauxit är Australien och Kina. Förra året exporterade Guinea 82,4 miljoner ton bauxit som behövs för att framställa aluminiumoxid som så småningom blir till aluminium.

Londons metallbörs (LME) belägen i City of London. Foto: BLOOMBERG NEWS

Aluminiumpriserna steg i London och Shanghai – på Londons metallbörs steg priserna på kontrakt med så mycket som 2 procent till 2 782 dollar per ton, vilket är det högsta sedan maj 2011, innan priset stängde på 2 773 dollar, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Även om kuppen i Guinea kan ha en spekulativ påverkan på aluminiumpriset kommer den ha större inverkan på aluminiumoxidpriset eftersom den är mer utsatt för händelsen. Det uttalandet gör Tom Price, head of commodities strategy på Liberum Capital Ltd., som menar att kuppen är en händelse som skapar en ny risk för att säkra försörjningen.

Militärkuppen i Guinea kom vid en oväntad tidpunkt och sammanfaller med att smältverken i Kina står inför hårdare regleringar för att begränsa deras koldioxidutsläpp.

Investerare är ganska oroliga med tanke på att Kina köper en stor bit bauxit från Guinea, säger Xiong Hui, chefsanalytiker för aluminium vid Beijing Antaike Information Development Co., enligt ZeroHedge.

Dessutom pekar han på att Guangxiprovinsen i Kina är i gång med att dra ner på produktionen och det kommer minska marknaden.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar