Isländsk bitcoinbandit jagas – flydde till Sverige

Av | 18 april, 2018

Islänningen bakom den stora bitcoin-kuppen i februari lyckades natten mot tisdag fly från fängelset. Han satte sig på samma flygplan som Islands statsminister som var på väg till toppmöte i Stockholm. Trots att isländsk polis varnade svensk gränspolis arresterades inte islänningen vid ankomsten till Arlanda – nu är han internationellt efterlyst.

[newsgramNynäshamn 18 april 2018]

Natten mot tisdag flydde den misstänkte hjärnan bakom en stor bitcoin-kupp från fängelset på Island. Den misstänkte bitcoinbanditen satte sig på ett flygplan som också hade landets statsminister ombord och var på väg till toppmöte i Sverige. Islänningen Sindri Thor Stefansson och tio medkumpaner arresterades i februari i anslutning till en stöld av 600 datorer som användes för att gräva – alltså få tag på – bitcoin och andra kryptovalutor. Datorerna vars värde uppskattas till omkring 2 miljoner USD saknas fortfarande.

Efter det att Sindri Thor Stefansson arresterades i februari har han varit på en sluten anstalt. Men de senaste tio dagarna har han kunnat vistas på öppen anstalt. Natten mot tisdagen rymde Sindri Thor Stefansson genom ett fönster. Sedan tog han sig hela vägen från fängelset till den internationella flygplatsen i Keflavik. Isländsk polis uppger att CCTV-bilder från flygplatsen visar att han satte sig på samma flygplan som landets statsminister Katrin Jakobsdottir tidigt på tisdagmorgonen. Hon var på väg till ett nordiskt toppmöte där ledarna för de nordiska länderna skulle träffa Indiens premiärminister Narendra Modi. En medpassagerare uppger att det enda ovanliga på resan var att landets statsminister satt på flygplanet. Annars märktes ingenting ovanligt.

Tydligen skall Sindri Thor Stefansson ha använt ett falskt pass för att kunna gå ombord på samma flygplan som statsministern skulle flyga med till Arlanda.

Han hade en medbrottsling. Vi är säkra på det, säger Gunnar Schram, polischef, till den isländska tidningen Visir.

Han uppger att Sindri Thor Stefansson skall ha haft tillgång till dator och mobiltelefon. Under flygresans gång skall isländsk polis ha varnat sina svenska kollegor om att den misstänkte hjärnan bakom den stora bitcoin-kuppen satt på samma flygplan som den isländska statsministern enligt nyhetsbyrån Associated Press, AP. Och att de var på väg till Sverige. Trots detta kunde Sindri Thor Stefansson slippa förbi gränskontrollen på Arlanda – nu befinner sig islänningen på flykt.

Bitcoin en virtuell valuta. Foto: Reuters/Benoit Tessier

Island har blivit ett kluster för den globala bitcoin-industrin. Det beror i mångt och mycket på att Island har ett överskott av förnyelsebar energi. Det krävs enorma mängder elektricitet för att ”gräva” bitcoin och andra virtuella kryptovalutor.

En internationell arresteringsorder har utfärdats.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar