Rektor kritiseras av JO – bedrev asylaktivism på arbetstid

Av | 16 april, 2018

En rektor på en skola kritiserade konsekvenserna av Migrationsverkets åldersbestämningar i ett nyhetsbrev till elevernas vårdnadshavare. Nu kritiserar Justitieombudsmannen rektorn för att ha torgfört sina privata politiska åsikter i egenskap av företrädare för en myndighet, i detta fall skolan i Göteborg.

[newsgramNynäshamn 16 april 2018]

En rektor på en skola i Göteborg tog starkt avstånd från Migrationsverkets åldersbestämningar i ett nyhetsbrev till samtliga vårdnadshavare. Stadsdelsnämnden anmälde rektorn till Justitieombudsmannen, JO, som nu kritiserar rektorn för att ha brustit i opartiskhet i myndighetsutövande. Någonting som krävs av en företrädare för en myndighet rapporterar tidskriften Allt om juridik.

Trendspanare i sociala medier har snappat upp JOs beslut.

En godhetsapostel som får smisk för offentligt framförd godhetssignalering hör ju knappast till vanligheterna. Bara det faktum att Stadsdelsnämnden anmälde rektorn är stort. Att JO dessutom kritiserade honom är givetvis än större. Kan vi få bukt med de asylaktivistiska extremisterna inom statsapparaten är oerhört mycket vunnet. Det här skickar en väldigt trevlig och sund signal som jag hoppas får ringar på vattnet-effekter. Flashback 16 april 2018

Enligt Allt om juridik arbetar rektorn på en skola i Göteborg som hade tagit emot ett stort antal migranter som sökt asyl i Sverige. I flera fall har eleverna i den här gruppen fått sina åldrar uppskrivna av Migrationsverket. Migranterna har med andra ord uppgivit en felaktig ålder när de sökte asyl i Sverige. Migrationsverkets egen åldersbestämning ledde till att eleverna inte längre betraktades som barn. Därmed fick de avbryta sin skolgång på den aktuella skolan i Göteborg.

Nu sätter Justitieombudsmannen, JO, ner foten mot politisk aktivism inom Myndighetssverige. Foto: © Twitter

När rektorn informerade samtliga vårdnadshavare om Migrationsverkets beslut genom Göteborg stads officiella kommunikationskanal mellan skola och hem uttryckte rektorn sin personliga åsikt om åldersuppskrivningarna. Bland annat skrev rektorn att det var ”godtyckligt att skriva upp åldern på en människa, frånta denna människa stora delar av det sociala skyddsnätet och därutöver beröva, i detta fall, våra elever, rättigheten till att gå i skolan.” Han konstaterade i nyhetsbrevet till vårdnadshavarna att skolan med ”all kraft” tog avstånd från detta. Någonting som fick Stadsdelsnämnden i Göteborg att gå i taket och anmäla rektorn till JO.

I beslutet konstaterar JO att en företrädare – i detta fall rektorn på en skola i Göteborg – för en myndighet har skyldighet i enlighet med Regeringsformen att iaktta saklighet och opartiskhet när denne fullgör sina uppgifter. Till exempel när information förmedlas till enskilda medborgare.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar