Israelisk polis vill åtala Benjamin Netanyahu för korruption – Netanyahu slår tillbaka mot anklagelserna

Av | 14 februari, 2018

Israelisk polis tillkännager nu att man vill åtala landets premiärminister Benjamin Netanyahu för korruption. Under tisdagen överlämnade polisen förundersökningen till två statsåklagare. Nu slår Netanyahu tillbaka mot anklagelserna som han menar är grundlösa.

[newsgramNynäshamn 14 februari 2018]

Efter det att en 14 månader lång polisutredning mot premiärminister Benjamin Netanyahu avslutats under tisdagen, kom beskedet att israelisk polis landat i slutsatsen att premiärministern bör ställas inför riksrätt och åtalas för korruption.

Enligt uppgifter i israelisk media har polisens förundersökning överlämnats till två statsåklagare under tisdagen. Benjamin Netanyahu misstänks för att ha gjort sig skyldig till korruptionsbrott vid två tillfällen.

Israelisk polis vill åtala premiärminister Benjamin Netanyahu för korruption. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

I en tv-sändning utanför bostaden försvarade premiärministern sig mot anklagelserna rapporterar den israeliska tidningen The Times of Israel.

De har brutalt attackerat min fru och mina barn för att skada mig. Den här gången kommer det att sluta med att ingenting händer.

I det så kallade Case 1000 misstänks Benjamin Netanyahu och hans fru ha tagit emot gåvor såsom cigarrer och champagne vars värde beräknas uppgå till hundratusentals shekels från den israelisk-födde Hollywood-miljardären Arnon Milchan. I det andra fallet – det så kallade Case 2000 – omfattar en misstänkt quid-pro-quo överenskommelse mellan Benjamin Netanyahu och Arnon Mozes som är utgivare av nyhetstidningen Yedioth Ahronot om att Netanyahu skulle ha lagt lagförslag om att stänga ned tidningskonkurrenten Israel Hayom – som ägs av Donald Trumpsupportern och mogulen Sheldon Adelson – i utbyte mot fördelaktig nyhetstäckning från Yedioth Ahronot.

Inför presidentvalskampanjen 2016 i USA stödde Sheldon Adelson republikanernas kandidat Donald Trump skriver The Times of Israel.

Likudledaren uppges ha varit fullt upptagen under tisdagen med att konsultera sina egna advokater och rådgivare för att utarbeta en strategi hur man ska gå vidare. I det direktsända tv-talet till det israeliska folket avfärdar premiärministern anklagelserna mot honom.

Dessa anklagelser betyder ingenting i ett demokratiskt samhälle. Allt jag gjorde var till förmån för den israeliska staten. Detta är vad jag har gjort och vad jag kommer fortsätta göra, sa Benjamin Netanyahu till det israeliska folket.

Av Carl Gram

Editor’s note. I den första versionen stod det att Sheldon Adelson var Hillary Clintonsupporter – när han i själva verket stödde Donald Trump. Tyvärr rättades den felaktiga uppgiften till först dagen efter publiceringen.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar