Migrationsverket: Regeringens ”gymnasieamnesti” verkningslös – de flesta unga afghaner kommer utvisas

Av | 13 februari, 2018

Strax före jul presenterade den sittande minoritetsregeringen ett förslag till lagändring för att gruppen unga afghaner ska kunna stanna kvar i landet genom att först gå klart gymnasiet. Nu varnar Migrationsverket för att lagförslaget leder till rättsosäkerhet – och att de flesta unga afghaner i själva verket kommer utvisas från Sverige.

[newsgramNynäshamn 13 februari 2018]

S/MP-regeringen har föreslagit en lagändring så att fler unga afghaner – så kallade ensamkommande flyktingbarn – kan få stanna kvar i Sverige. Nu varnar en av de viktigaste remissinstanserna, Migrationsverket, för att lagförslaget är verkningslöst. S/MP-regeringen vill ändra den svenska lagstiftningen för att ge omkring 9 000 unga afghaner möjligheten att stanna kvar i Sverige. Enligt Migrationsverket kommer dock de flesta inte att kunna beviljas uppehållstillstånd utifrån det nya lagförslaget.

Vi ser en risk för att betydligt färre personer än man egentligen avser ska träffas av den här lagstiftningen, faktiskt kommer att göra det om man utformar den på det här sättet, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, till det statliga radiobolaget Sveriges Radio, SR.

Det var före jul förra året som regeringen presenterade en uppgörelse om unga afghaner – så kallade ensamkommande flyktingbarn. I samhällsdebatten de senaste åren har åldern på unga asylsökande ifrågasatts – många menar att det handlar om utstuderade åldersbedrägerier för att få uppehållstillstånd i Sverige. Kompromissen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen innebär att unga afghaner som har drabbats av de långa handläggningstiderna för asylärenden nu ska få en ny möjlighet att stanna kvar i landet genom att fullfölja gymnasiet. En så kallad ”gymnasieamnesti”. Lagförslaget har väckt stora reaktioner hos de andra riksdagspartierna och hos allmänheten.

När Norge och Tyskland täppte till hålen i asyllagstiftningen valde merparten unga afghaner att söka asyl i Sverige. Här sittdemonstrerar gruppen på Medborgarhusets trapp i centrala Stockholm. Foto: Anja Hildén SVT

Nu varnar Migrationsverket för att den nya lagstiftningen är så komplicerad att rättssäkerheten kan försvagas. Migrationsverket konstaterar också att en omfattande stor andel av de 9 000 unga afghanerna inte kommer att få stanna – trots det nya lagförslaget. Orsaken till detta beror på att en person som saknar skyddsbehov måste kunna styrka sin identitet – däribland åldern för att få uppehållstillstånd i Sverige. Åtminstone om huvudregeln ska efterlevas.

Men problemet i många av de här fallen är att deras identitet inte ens har gjorts sannolik, eftersom åldern inte har gjorts sannolik. Vi vet inte hur gamla de här personerna är, säger Fredrik Beijer, till SR.

När SVT Agenda intervjuade Centerpartiets partiledare Annie Lööf nyligen, framkom det att omkring 7 000 av 9 000 unga afghaner ljugit om åldern när de sökte asyl i Sverige. Enligt Migrationsverket krävs det ännu en ändring i lagen om S/MP-regeringen ska kunna lätta på de nuvarande kraven. Trots Migrationsverkets invändningar mot remissförslaget menar Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, att den nya lagen måste utformas på ett sätt så att hela gruppen unga afghaner ges lov att stanna kvar i Sverige.

Om det är så att det krävs förtydliganden såsom Migrationsverket har skrivit i sitt remissvar, så behöver vi så klart se till att göra de justeringar som krävs, säger Maria Ferm till SR.

I nuläget är det dock oklart om Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer få igenom sin omdiskuterade ”gymnasieamnesti” för gruppen unga afghaner i riksdagen. Hittills har Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna sagt nej. Det krävs alltså ytterligare stöd från Vänsterpartiet och Centerpartiet för att kunna klubba igenom lagförslaget som är tänkt att införas den första juni i år.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar