Italien vägrar att presentera ny budget

Av | 14 november, 2018

Den italienska regeringen håller fast vid sin budget för nästa år. För att blidka EU-kommissionen lovar den italienska regeringen att man ska göra sig av med en del av den italienska statens omfattande fastighetsbestånd som kompensation för utgiftsökningarna. Detta blev känt sent på tisdagskvällen när EUs tidsfrist löpte ut.

newsgram | Nynäshamn 14 november 2018

Den italienska regeringen kommer behålla sina prognoser för underskott och tillväxt för 2019, trots att EU-kommissionen kräver att budgeten revideras, meddelade Matteo Salvini, Italiens vice-premiärminister och inrikesminister, sent på tisdagskvällen.

Luigi Di Maio t. v. och Matteo Salvini t.h. utanför premiärministerns residens i Rom. Foto: EPA

 

Förra månaden gav EU-kommissionen i Bryssel italienarna en tidsfrist – som alltså löpte ut på tisdagskvällen – att komma med en helt ny budget. Detta då man anser att den är allt för optimistisk uppger nyhetsbyrån Reuters.

 

När Luigi Di Maio och Matteo Salvini mötte ett stort pressuppbåd utanför premiärministerns residens Palazzo Chigi, sade Salvini att ”Italien kommer gå vidare med sina budgetplaner, oavsett vad Bryssel tycker”. Han upprepade den italienska regeringens långvariga inställning att Italien behöver ett finanspolitiskt åtgärdsprogram som stimulerar landets ekonomi. För närvarande innebär budgeten utgiftsökningar på 2,4 procent jämfört med Bryssels krav på 0,8 procent.

Vi arbetar på en budget som garanterar fler jobb, mer rätt till pension, sänkt skatt – men inte för alla – men för de flesta italienare. Om Europa inte har några problem med det här, är vi glada, annars fortsätter vi rakt framåt, sa Matteo Salvini inför en grupp journalister på tisdagskvällen enligt den amerikanska finansbloggen ZeroHedge.

Efter kabinettmötet hos premiärministern svarade också koalitionskollegan från 5-Star Movement på frågor från journalister.

Vi kommer inte ändra på budgetmålen. Vi tror att det här är den budget som landet behöver för att kunna göra en omstart, sa Luigi Di Maio enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Han nämnde också att man kommer avyttra delar av statens omfattande fastighetsbestånd – men man kommer inte göra sig av med ”familjejuvelerna”. Enligt den italienska regeringen är det nödvändigt att öka utgifterna efter flera års åtstramningar.

Italiens vice-premiärminister Luigi Di Maio svarar på journalisternas frågor efter tisdagskvällens kabinettmöte. Foto: Andrew Medichini/AP

 

Skiljelinjen mellan Italien och EU-kommissionen handlar om att Bryssel kräver en ny budget med ett underskott under 0,8 procent av BNP – medan den italienska regeringen menar att minskade stimulansåtgärder vore detsamma som ett ”självmord” för den italienska ekonomin. Nu står EU-kommissionen i valet och kvalet om man ska dra igång en långdragen process för att kräva mångmiljardböter eller inte. Enligt Bloomberg har Bryssel en försvagad förhandlingsposition gentemot Italien eftersom kommissionen ska bytas ut mot en ny efter EU-valet som äger rum i maj.

Italiens öde avgörs troligen 21 november – då presenterar EU-kommissionen en bedömning av de italienska finanserna. Om denna visar att Italien bryter mot EUs skuldregler kan detta bana väg för ekonomiska sanktioner.

Av Carl Gram

Lämna ett svar