Ebba Busch Thor: ”En tung dag för Sverige”

Av | 14 november, 2018

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson röstades som väntat ned av riksdagen som statsministerkandidat under onsdagsförmiddagen. Nu varnar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor för att Centerpartiet och Liberalernas agerande kan bana väg för en S-ledd regering.

newsgram | Nynäshamn 14 november 2018

Riksdagen röstade nej till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som statsminister – omröstningen slutade i 195 nej-röster och 154 ja-röster rapporterar SVT. Omröstningen är historisk. Kristersson blir nämligen den förste statsministerkandidaten som inte godkänts av riksdagen sedan enkammarriksdagen infördes 1971.

Nu måste talmannen Andreas Norlén fortsätta arbetet för att finna en statsministerkandidat.

Centerpartiet och Liberalerna svek Ulf Kristersson under onsdagens statsministeromröstning i riksdagen. Foto: TT

 

Centerpartiet och Liberalerna anslöt sig till de rödgröna partierna – medan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade ja.

Jag är inte förvånad över resultatet. C och L kunde ha valt att avstå, men de röstade nej till en borgerlig statsminister. Vi noterar det. Och jag tycker det är väldigt synd. Det är en förlorad möjlighet att bilda en ny regering. Jag skulle kunna ha presenterat en ny regering i morgon eller på fredag, sa Ulf Kristersson på en pressträff efter omröstningen enligt den Bonnierägda tabloiden Expressen.

Han beskriver sprickan mellan de borgerliga partierna i hårda ordalag.

Det är den allvarligaste kris jag varit med om under de år jag varit i politiken, sa Ulf Kristersson.

Anders Ygeman – Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen – uppger att de är beredda att släppa fram Annie Lööf (bilderbergare och globalist, reds. anm) som sonderingsperson för att hon ska finna en lämplig statsministerkandidat – någonting som Lööf och Liberalernas partiledare Jan Björklund tidigare signalerat att de välkomnar.

 

Ebba Busch Thor – Kristdemokraternas partiledare – lägger skulden på Centerpartiet och Liberalerna för att statsministerfrågan inte kunde lösas under onsdagen.

Jag beklagar dagens besked. Det här är en tung dag för Sverige som kunde fått en ny politisk inriktning med en ny regering som vänt på det svåra läge som vi har framförallt inom välfärden, sa Ebba Busch Thor.

 

Nu varnar hon för att allt kan sluta med en socialdemokratisk regering.

Jag menar att dagens omröstning var ett vägval. De två vägval som finns har handlat om någon form av alliansregering alternativt byggd på Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Jag har inte sett något annat alternativ, sa Ebba Busch Thor.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar