Joan Baez och Plácido Domingo vill rädda Jussi Björlingmuseet

Av | 24 januari, 2021

Borlängepolitikernas beslut att lägga ner Jussi Björlingmuseet har uppmärksammats internationellt. Nu väljer kända artister som Plácido Domingo och Joan Baez att ge sitt stöd till uppropet för att bevara museet.

newsgram | Nynäshamn den 24 januari 2021

| JUSSI BJÖRLINGS MINNE | Uppropet för att bevara Jussi Björlingmuseet i Borlänge väcker reaktioner utomlands. Kommunen har beslutat att lägga ner museet och flytta delar av utställningen till ett bibliotek. Nu har flera världskända artister skrivit på protestlistan däribland den spanska operasångaren och tenoren Plácido Domingo och den amerikanska folkmusikern och kompositören Joan Baez. Museet tvingades stänga i januari.

Jag har alltså de senaste veckorna fått mejl och telefonsamtal och allt möjligt från hela världen som alla oavsett var de befinner sig; Argentina, Brasilien, Chile, USA, Australien och hela Europa. Alla säger att det är vansinne att stänga det här museet. Och skulle museet nu reduceras till en liten utställning i ett litet hörn på biblioteket, då är det verkligen marginaliserat, säger Göran Forsling, styrelseledamot i Jussi Björlingsällskapet, till P4 Dalarna.

För att spara pengar föreslår Jussi Björlingsällskapet att museet enbart håller öppet under turistsäsongen och att en stiftelse skapas på sikt för att samla in pengar till museet. Trots att Jussi Björling räknas som en av världens främsta tenorer genom tiderna har det varit märkligt tyst om museets framtida öde på landets kulturredaktioner.

Jussi Björling på Gröna Lunds scen på 1950-talet. Foto: Folke Hellberg

 

Innan julhelgen skickades uppropet till 35 medieredaktioner – av dessa var Opus Magasin den enda som publicerade uppropet. Uppropet initierades av Jussi Björlingsällskapet och Kungliga Operans Solistklubb. De vill behålla museet i Borlänge.

Jag, tillsammans med en hel rad svenska operasångare, är ju väldigt upprörda över det här. Jussi Björling är vår i särklass största sångare genom alla tider. Därför är det sorgligt att man från Borlänge kommun inte förstår hans storhet, sa operasångerskan Anna Larsson till P1 Kulturnytt i början av januari.

Hon tillägger.

Han är inte bara Dalarnas stora man. Han är hela Sveriges stolthet. Jag tycker det är väldigt olyckligt om samlingen hamnar i en hörna på ett bibliotek i Borlänge.

Offentliga handlingar från kultur- och fritidsnämnden visar att Borlängepolitikerna prioriterat Socialdemokraternas organisation Unga örnar framför att ge tillräckligt med pengar för att hålla liv i Jussi Björlingmuseet.

Ingen annan förening kommer i närheten av det belopp på över en halv miljon kronor som kommunen beviljat Unga örnar. Nu försöker Socialdemokraterna i Borlänge bolla över det ekonomiska ansvaret för museets drift på andra parter.

Självklart om det är så att Jussi Björlingsällskapet tillsammans med andra intressenter kan se till att vi kan lösa det här på ett mer ekonomiskt fördelaktigt sätt är vi beredda att lyssna på detta, säger Jan Bohman, socialdemokratiskt kommunråd i Borlänge, till P4 Dalarna.

Jussi Björlingsällskapet har fått flera nya medlemmar tack vare kommunens beslut att lägga ner museet i Borlänge.

Det kommer nya människor som vill vara medlemmar. Som sekreterare ska jag ta hand om dem. Så det ser jag positivt på. Man har liksom tagit museet för givet och nu upptäcker man att man måste stödja det här, säger Stefan Olmårs, sekreterare i sällskapet, till P4 Gävleborg.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar