Italiens premiärminister Conte avgår på tisdag

Av | 25 januari, 2021

Italiens premiärminister Giuseppe Conte väntas lämna in sin avskedsansökan till landets president under tisdagen, uppger regeringskällor. I nuläget har koalitionspartierna Femstjärnerörelsen, LeU och PD uttalat sitt förtroende för Conte.

newsgram | Nynäshamn den 25 januari 2021

| PARLAMENTARISM | Regeringskällor uppger att Italiens premiärminister Giuseppe Conte kommer lämna in sin avskedsansökan till landets president på tisdagen efter att han först informerat ministrarna i hans kabinett på ett morgonmöte, rapporterar Reuters. Conte har varit premiärminister sedan 2018 och han hoppas att president Sergio Mattarella kommer ge honom förnyat förtroende att bilda en ny regering med bredare stöd i parlamentet.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte på väg in i senaten i tisdags förra veckan. Foto: AP

Giuseppe Contes koalitionsregering förlorade sin majoritet i parlamentet i förra veckan när ex-premiärministern Matteo Renzis parti Italia Viva lämnade regeringen med hänvisning till coronakrisen och nedgång i den italienska ekonomin. Kabinettet möts tidigt på tisdagsförmiddagen, där Conte ”kommer informera sina ministrar om hans avsikt att avgå. Han kommer sedan gå för att träffa president Sergio Mattarella”, uppger regeringskällor.

Giuseppe Conte bestämde sig för att lämna in sin avskedsansökan efter att ha fått klartecken från koalitionspartierna Femstjärnerörelsen, LeU och PD, rapporterar nyhetsbyrån ANSA. Under den gångna veckan har han utan framgång förhandlat för att kunna bilda en ny regering. Till sist satte koalitionspartiet Partito Democratico (PD) ner foten och krävde att Conte måste avgå och inleda formella förhandlingar för att skapa en ny koalition. Giuseppe Conte är partipolitiskt obunden, men har sedan tidigare kopplingar till Femstjärnerörelsen. De har också uttalat sitt stöd för Conte och har samtidigt gjort det klart för alla att man inte vill ha någonting alls med Renzi att göra.

Han är ett problem och inte del av lösningen, säger Stefano Patuanelli, industriminister och tillhörande Femstjärnerörelsen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ex-premiärministern Matteo Renzi har meddelat att han är beredd att återvända till koalitionen om han får en rad krav uppfyllda. Globalisten Mario Draghi lurar i bakgrunden som ny tänkbar premiärminister i Italien om inte partierna i parlamentet tar sig i kragen och sätter italienska intressen i första rummet. En nyligen genomförd reform innebär att antalet ledamöter i parlamentet kommer minska med en tredjedel vid nästa parlamentsval. Detta öppnar upp för nya kompromisser då ingen egentligen har ett intresse av nyval i Italien.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar