Jordan Peterson duellerar mot feministisk journalist i brittisk television – över tre miljoner tittare på en vecka

Av | 23 januari, 2018

Den berömde psykologiprofessor Jordan Petersons medverkan i feministen Cathy Newmans talkshow i brittisk television har väckt reaktioner över hela världen – programmet har setts av över tre miljoner tittare på Youtube den senaste veckan. Nu erkänner Jordan Peterson att feministens aggressivitet under sändningen chockerade honom.

[newsgramNynäshamn 23 januari 2018]

Den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan Peterson har varit på en Europaturné den senaste tiden för att marknadsföra sin nya bok ”12 rules for life: An Antidote to Chaos”. Under besöket i Storbritannien intervjuades han av den brittiske journalisten och programledaren Cathy Newman i hennes talkshow på Channel 4 News.

Ett framträdande som inte riktigt blev vad någon av dem hade tänkt sig. I skrivande stund har över tre miljoner tittare över hela världen sett det kontroversiella intervjun på Youtube – igår framträdde den kände psykologiprofessorn i holländsk tv och erkände att intervjun var bland det mest bisarra han upplevt i hans liv.

 

Foto: Breitbart

I programmet diskuterar Cathy Newman och Jordan Peterson bland annat löneskillnader mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden. Då låter det så här.

Cathy Newman: Här i Storbritannien, är lönegapet mellan könen 9 procent. Du har kvinnor på BBC som nyligen gick ut och sa att bolaget olagligt betalar dem lägre lön för att göra samma jobb.

Cathy Newman: Du har endast sju kvinnor som styr de största företagen. För många kvinnor verkar det som att de blir dominerade och exkluderade.

Jordan Peterson: Det kan se ut på det viset. Men olika analyser av lönegapet visar att det inte finns.

Cathy Newman: Det där är inte sant? Det finns ett lönegap på nio procent på inkomsten mellan män och kvinnor.

Jordan Peterson: Javisst. Det finns många orsaker till detta. En av dem är könet. Men det är inte den enda anledningen. En samhällsvetare skulle säga att det beror på ålder, yrke, intressen, personlighet.

Cathy Newman: Det du säger är att det spelar ingen roll om kvinnor inte når toppen för det har ingen betydelse för lönegapet. Vad det handlar om i själva verket är att kvinnor aldrig kommer att nå toppen.

Jordan Peterson: Nej, jag säger inte att det inte spelar någon roll. Jag säger att det finns ett flertal anledningar till att det är på det här viset. Antagandet att löneskillnaden enbart beror på könet är felaktigt. Det är ingen tvekan om det.

Cathy Newman: Jag säger bara att det finns ett lönegap på nio procent mellan män och kvinnor.

Jordan Peterson: Du måste säga vad det beror på.

Cathy Newman: Håller du inte med om att det är orättvist?

Jordan Peterson: Inte nödvändigtvis. Det beror på varför det är på det viset. Jag kan ge dig ett exempel. Det finns en personlighetsdrag som handlar om att vara tillmötesgående. Tillmötesgående människor är passionerade och artiga. Tillmötesgående människor får mindre betalt än mindre tillmötesgående människor för samma jobb. Kvinnor är mer tillmötesgående än män.

Cathy Newman: Det där var en väldigt stor generalisering?

 

 

Efter drygt en vecka på Youtube har intervjun setts av fler än tre miljoner tittare över hela världen. Reaktionerna har varit blandade. Hos den yttersta högern – alltså #AltRight – hyllas kanadensaren för hans förmåga att väcka upp normies från deras mental dvala – medan altright:arna kritiserar Cathy Newman för att framstå som en argsint feminist. Feministen Cathy Newmans anhängare har däremot valt att kritisera Jordan Petersons anhängare för att ha utsatt den kvinnliga programledaren för näthat och mobbing.

 

TV-bolaget kallade in säkerhetspersonal

I brittisk media har programmet fått stor uppmärksamhet. Inte minst har det uppstått livliga diskussioner i sociala medier om Cathy Newmans sätt att intervjua Jordan Peterson. I dagarna rapporterades det att TV-kanalen har valt att kalla in säkerhetsutbildad personal för att hantera det som man kallar för näthat – någonting som Jordan Petersons anhängare menar handlar om att berättigad kritik framförts mot den kvinnliga programledaren.

Feministen Rachel Revesz skrev en krönika i den ansedda tidningen The Independent att debatten efter intervjun är ett bevis på vad som händer när ”vita män känner att de förlorar makt, all slags elakhet tillåts – och mycket makt har setts gå förlorad”. Någonting som fick tidningens läsare att fatta pennan och fylla kommentarsfältet med uppemot 1000 inlägg på två dagar.

Igår anlände Jordan Peterson till Nederländerna på sin Europaturné och medverkade i ett längre tv-program. Här berättade han att Cathy Newman gjort ett sådant bisarrt intryck att han tvingades ikläda sig rollen som kliniker under intervjun i brittisk television. Detta för att studera Cathy Newman i lugn och ro – och därefter ställa någon slags diagnos.

Vad Jordan Peterson kom fram till kan höras här.

Jordan Petersons bok ”12 Rules for Life: An Antidote to Chaos” kan beställas här.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar