Assange utlämnas inte – kan få politisk asyl i Mexiko

Av | 5 januari, 2021

En brittisk domstol beslutade på måndagen att Julian Assange inte kommer utlämnas till USA på grund av hälsoskäl. Nu vill Mexikos president pröva möjligheten att ge WikiLeaks-grundaren politisk asyl.

newsgram | Nynäshamn den 5 januari 2021

| FALLET JULIAN ASSANGE | Några timmar efter att en domstol vid Old Bailey i London fattat beslut att medborgarjournalisten och WikiLeaks-grundaren Julian Assange inte får utlämnas till USA på grund av hälsoskäl meddelade Mexikos president Andrés Manuel López Obrador att han är beredd att erbjuda asyl till Assange, rapporterar ZeroHedge. Erbjudandet offentliggjordes vid en presskonferens.

Assange är en journalist och förtjänar en chans, jag är beredd att benåda honom. Vi ger honom skydd, sa Mexikos president Andrés Manuel López Obrador enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han fortsätter.

Jag tänker be … utrikesministern att fråga Storbritanniens regering om möjligheten att låta herr Assange bli frisläppt och låta Mexiko erbjuda politisk asyl.

Australiensaren Julian Assange, 49, greps inne på Ecuadors ambassad i London i april 2019 efter att han gömt sig i ambassadbyggnaden i sju år då myndigheter jagade honom efter påstådda sexuella övergrepp under hans vistelse i Sverige. Utredningen mot Assange lades ned för flera år sedan. I efterhand har det dock visat sig att arresteringen av Assange beror på en amerikansk utlämningsbegäran. När nyheten slog ned att Julian Assange satt i förvar återöppnade Sverige formellt sin utredning innan den lades ned igen. I det tysta har åklagarna bedrivit sitt mål mot WikiLeaks-grundaren.

Julian Assange-anhängare samlades på måndagen utanför domstolskomplexet i London. Foto: AP

Domstolens beslut offentliggjordes vid lunchtid på måndagen. I handlingarna fastslår domaren Vanessa Baraitser att: ”jag tycker att herr Assanges mentala tillstånd är sådant att det skulle vara pressande att utlämna honom till USA” och tillägger samtidigt att det föreligger risk för att han ska begå självmord. Amerikanska åklagare har redan beslutat att överklaga Baraitsers beslut.

Medan vi är extremt besvikna över domstolens slutgiltiga beslut, är vi nöjda med att USA segrade på varje punkt i lagen som togs upp. I synnerhet att domstolen avslog Assanges alla argument rörande politiska motiv, politiskt brott, rättvis rättegång och yttrandefrihet. Vi kommer fortsätta att begära herr Assanges utlämning, sa en talesperson vid USAs justitiedepartement.

Under hashtaggen #FreeAssangeNOW har anhängare från hela världen samlats i sociala medier där man nu uppmanar USAs president Donald Trump att benåda WikiLeaks-grundaren. På Twitter syns inlägg från bland andra Assanges mamma Christine Assange, kändisar och sympatisörer. Här är ett axplock aktuella inlägg:

 

Bloggen ZeroHedge konstaterar att domaren i huvudsak har validerat den amerikanska åklagarens skäl för att få Assange utlämnad och till slut avslagit utlämning enbart på humanitära grunder.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar