Jussi Björlingmuseet läggs ned vid årsskiftet

Av | 3 december, 2020

Lokalpolitikerna i Borlänge har beslutat att lägga ner Jussi Björlingmuseet vid årsskiftet.

newsgram | Nynäshamn den 3 december 2020

| KULTURKRIGET | Kultur- och fritidsnämnden i Borlänge har beslutat att lägga ner Jussi Björlingmuseet vid årsskiftet. Orsaken till beslutet sägs bero på ”vikande intresse och besöksantal.”

Sedan en lång tid tillbaka är det väldigt få människor som besöker museet. Sen är det även en ekonomisk fråga, museet kostar ungefär en miljon kronor per år att driva, säger Patric Hammar, kultur- och fritidschef på Borlänge kommun, till Kulturnyheterna.

Jussi Björling (f. 1911 – d.1960) var en världsberömd svensk tenor som fick sitt stora genombrott när han uppträdde på Tivoli i Köpenhamn 1931. Därefter uppträdde Jussi Björling på scener som La Scala i Milano, Metropolitan i New York och operan i Wien. Museet invigdes i oktober 1994 och delar av samlingen med Jussi Björlings musik kommer flyttas till Borlänge stadsbibliotek.

Vi ska skapa en permanent utställning på stadsbiblioteket som har ungefär tusen besökare om dagen. Jussi Björling kommer att kunna nå ännu fler besökare där än vad han har gjort de senaste åren, säger Patric Hammar.

Är Jussi Björlingmuseet i Borlänge en kulturinstitution av riksintresse? Foto: Mikael Johansson

I slutet av april sände de tre Jussi Björlingsällskapen tillsammans med bland andra Lars och Ann-Charlotte Björling ett brev till ansvariga inom Borlänge kommun med begäran om svar på frågor om museets framtid. Sällskapet skriver i ett inlägg på deras hemsida att familjen Björlings depositioner inte kommer följa med flytten till biblioteket. Ingen person med ingående kunskaper om Jussi Björling kommer anställas i kommunens regi. Inte heller kommer någon hjälp till forskare att erbjudas. Jussi Björlingsällskapets ordförande Bengt Krantz är inte överraskad över kommunens beslut att lägga ner museet.

Personligen tycker jag att det är en av de absolut härligaste små museer som vi har, det är verkligen en pärla. Det presenterar någonting så speciellt som en sångares liv ur olika aspekter och jag har aldrig hört någon som besökt museet som inte är förtjust över hur det är utformat, säger han till Kulturnyheterna.

Sällskapets ordförande hoppas nu att det ska bli möjligt att slå upp portarna till ett nytt Jussi Björlingmuseum i Stockholm eftersom den världsberömde operasångaren bodde i huvudstaden i många år.

Det är klart att det är väldigt trevligt att tänka sig att man besöker museet på Jussis hemort i Borlänge. Men vi ser inte alltför hopplöst på situationen, vi hoppas på en bra förlikning på något sätt med Borlänge kommun och vi får vara tacksamma för den tid som varit, säger Bengt Krantz.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar