Sarkozy-fallet: Libanesisk affärsman gripen i Beirut

Av | 4 december, 2020

En libanesisk affärsman greps på fredagen i Beirut på begäran av Interpol. Han misstänks ha överfört miljontals euro i olagliga kampanjbidrag under presidentvalskampanjen i 2007 till Frankrikes ex-president Nicolas Sarkozy och dennes kampanjchef via ombud i Libyen.

newsgram | Nynäshamn den 4 december 2020

| SARKOZY-FALLET | Libanon häktade en libanesisk affärsman uppger två säkerhetskällor i Beirut på fredagen. Han misstänks ha varit inblandad i en hemlig libysk finansiering av Frankrikes ex-president Nicolas Sarkozys kampanj under presidentvalskampanjen år 2007 via Libyen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det var efter en begäran från Interpol som affärsmannen Ziad Takieddine kunda gripas för Sarkozy-fallet och separata korruptionsanklagelser.

Ziad Takieddine. Foto: Jacques Demarthon/AFP/Getty Images

Den 70-årige affärsmannen och vapenhandlaren Ziad Takieddine är farbror till Hollywoodskådespelaren George Clooneys hustru Amal Alamuddin. I 2013 nekades Takieddine inresa till Storbritannien på grund av bedrägerianklagelser och brittisk polis tvingade honom att återvända till Frankrike. Sedan en tid undersöker franska åklagare anklagelser om att Libyens dåvarande ledare Muammar Khaddafi försåg Nicolas Sarkozys kampanjorganisation i presidentvalet 2007 med miljontals euro som transporterades till Paris i resväskor. Sarkozy nekar till anklagelserna.

I en intervju i 2016 uppgav emellertid Ziad Takieddine att han överfört cirka 5 miljoner euro i en olaglig finansiering genom Khaddafis tidigare underrättelsechef till Sarkozy och hans kampanjchef. När affärsmannen dök upp i Beirut för några månader sedan gick han ut i en video och dementerade uppgifterna. Imar al-Khazen sa till Reuters på fredagen att han och en annan advokat i Beirut inte längre är Ziad Takieddines juridiska ombud på grund av obetalda räkningar och meningsskiljaktigheter kring hur man ska gå vidare med hans fall.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar