Förra året hade Karolinska universitetssjukhuset ett underskott på 822 miljoner medan årets underskott ser ut att landa på 1,5 miljarder. Nu inför sjukhusledningen anställningsstopp för att få ekonomin i balans.
newsgram | Nynäshamn 29 april 2019
Karolinska universitetssjukhuset inför anställningsstopp för att få ordning på ekonomin. Det beslutade sjukhusdirektören Björn Zoëga på måndagen, rapporterar SVT. Karolinska behöver genomföra besparingar motsvarande 500-600 miljoner utöver redan planerade besparingar.
Sjukhusledningen hoppas få full kontroll över de skenande personalkostnaderna genom att dispenser från anställningsstoppet hanteras centralt. I praktiken innebär det att sjukhusdirektören kommer fatta beslut om dispenser.
Sjukhuset blöder och det är därför vi gör den här drastiska åtgärden. Vi måste vända det här och få ekonomin i balans, sa Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, till SVT.
Hans beslut har väckt uppmärksamhet i sociala medier under måndagen.
Nu kommer besparingarna på sjukvården. 600 msek bara på Karolinska. Samtidigt innebär S,MP, L o C budgeten ökningar på massinvandringen.https://t.co/UPyvTH8GiH
— Kurt Johansson 🔫🦖 (@kurt_johansson) 29 april 2019
Vi strävar efter det! Visdom, moral o rättvisa måste vara grunden till allt i samhället. Tyvärr måste jag hålla med att Karolinska Institutet o NKS har inte haft någon som har vågat säga ifrån korruptionen…
Det beror rädsla av att förlora jobbet, prestige och toppstyrning.. https://t.co/gfioU26RMK— ki kollbrunner (@kikollbrunner) 29 april 2019
Anställningsstoppet gäller från och med 1 maj 2019 och tills vidare. Förra år hade sjukhuset ett underskott på 822 miljoner medan underskottet ser ut att landa på 1,5 miljarder i år. Karolinska universitetssjukhuset har verksamhet genom storsjukhus i Huddinge och Solna. Tidigare har Region Stockholm beviljat stora extra underskott. Men nu är det slut på det. Anställningsstoppet införs nu som ett sätt att få ordning på ekonomin.
Personalkostnaderna är av naturliga skäl vår största kostnadspost och har därför stor påverkan på vår ekonomi. Vi kommer att göra noggranna bedömningar bland annat kring patientsäkerhet av om och var det behövs anställas personal, och vi kommer att prioritera vårdnära personal, säger HR-direktören Patricia Enocsson i en skriftlig kommentar i ett pressmeddelande.
Hon skriver i ett sms till Dagens Medicin att anställningsstoppet även innefattar hyrpersonal och att nya avtal med hyrbolag, likt alla andra dispenser efter den 1 maj, måste godkännas av sjukhusdirektören.
Av Carl Gram