KD större än C – tar väljare från M och SD

Av | 6 mars, 2019

Kristdemokraterna ökar i popularitet. En väljarundersökning visar att KD har gått om Centerpartiet – flest väljare tar partiet från Moderaterna och Sverigedemokraterna. KD skulle få 8,6 procent om det svenska folket fick gå till valurnorna i dag.

newsgram | Nynäshamn 6 mars 2019

Om det vore val i dag skulle Kristdemokraterna få 8,6 procent – vilket är den högsta siffran någonsin i Novus mätningar, rapporterar SVT. Undersökningen avslöjar att KD plockar väljare från Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har i flera års tid betonat vikten av svenska värderingar för att Sverige ska hålla ihop som land. Nu ger det positivt resultat i väljarundersökningar. Foto: TT

 

Sedan januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L med stöd av V har KD ökat med 2,4 procent och är nu det näst största borgerliga partiet. KD har starkast stöd bland pensionärer – 11,5 procent av de tillfrågade i Novus mätning uppger att de skulle rösta på partiet. Även den här månaden lockar KD flest väljare från Moderaterna – men också en hel del från Sverigedemokraterna.

Kristdemokraterna har ju kommit fram som det vinnande oppositionspartiet och har inte den stämpeln av misslyckande i regeringsbildningen som Moderaterna har, sa Torbjörn Sjöström, VD på Novus, till SVT.

Mätningen är en rysare för flera riksdagspartier. Miljöpartiet balanserar på riksdagsspärren 4 procent – medan Liberalerna skulle trilla ut ur riksdagen. Siffrorna för Moderaterna och Vänsterpartiet är oförändrade.

Siffrorna i Novus väljarbarometer för mars 2019. Foto: SVT

 

Mätningen visar att Centerpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tappar väljare samtidigt som stapeln ”övriga partier” ökar med 0,3 procent.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar