Metro väljer att ”pausa” samarbetet med feministen Cissi Wallin efter meningsskiljaktigheter. Gratistidningens beslut ska bero på medieprofilens Instagramflöde där hon har ”outat” män som anklagats för sexuella övergrepp.
newsgram | Nynäshamn 4 mars 2019
Nu har gratistidningen Metros publisher Thomas Eriksson fattat beslut att ”pausa” samarbetet med feministen och medieprofilen Cissi Wallin på grund av sådant som hon har skrivit på Instagram, rapporterar Dagens Media. Bland annat har Wallin namngivit män som anklagats för övergrepp under metoo-hysterin 2017, trots att de inte har varit dömda.
Under våren ska Thomas Eriksson granska Cissi Wallins Instagramflöde, för att sedan besluta om hon ska få lov att komma tillbaka på Metro. Men det här gillas inte alls av Cissi Wallin som säger att hon vägrar komma tillbaka så länge som Thomas Eriksson är kvar som publisher på Metro.
Hade han sagt ”hej vi ska göra om i vårt stall med kolumnister och då finns det ingen plats för dig”, då hade det varit tråkigt men sådant händer. Men det här är någonting helt annat, sa Cissi Wallin till TT.
Hon tillägger.
Kvinnor deplatformas på ett helt annat sätt än män. Måttstockarna är så olika för hur en man generellt kan bete sig.
Men Cissi Wallin får inte det gensvar som hon förväntat sig. Istället skriver Thomas Eriksson till TT att han inte håller med henne: ”Det finns skäl till beslutet som Cissi Wallin inte redogör för, men diskussionen kring det vill jag hålla mellan henne och mig. Huvudanledningen är att det uppstått en förtroendeskada och vi har haft en konstruktiv dialog kring detta som i går oväntat avbröts.[…]”
I sociala medier är Cissi Wallin ett hett ämne. På Flashback skriver några att:
Jag förstår Thomas Eriksson när han säger att hennes metoder rimmar illa pressetik – för vad är det hon skriver om i krönikorna? Jo det är en slags sammanfattning om de gångna veckorna på hennes Instagram, utan förnedrande bilder på män som hon hatar (och män i största allmänhet). Det privata är det offentliga, med en tydlig agenda.
En annan skriver.
Jag har brukat tycka att hon är modig ändå som vågar träda fram och säga sitt utan att hymla och utan att vara anonym, hon är verkligen orädd.
Tyvärr slår det över för henne och hon förlorar i trovärdighet när hon mer och mer framstår som en rättshaverist.
Jag har också börjat tro att hon vågar vara obekväm eftersom hon är rik och inte står i beroendeställning till någon (utom till maken).
En tredje tycker att det är på tiden att feminister börjar ta ansvar för sina handlingar.
feminister, liksom män, ska ta ansvar för sina handlingar och inte ägna sig åt smutskastning
Så snart en feminist inte får som hon vill, så börjar hon skrika om könsmaktsordning och härskarteknik. Men guess what Cissi (och alla andra feminister) – Kvinnor kan faktiskt kritiseras för sina handlingar, utan att det har någon som helst koppling till deras könstillhörighet!
Att påstå att det handlar om könsförtryck så snart en kvinna får kritik, det är ju en direkt idiotförklaring av kvinnor.
Redan förra året fattade SVT ett liknande beslut genom att stoppa ett program som Cissi Wallin spelade in på frilansbasis när det blev känt att hon troligen skulle åtalas för grovt förtal på grund av påståenden hon riktat mot en tidigare Aftonbladet-medarbetare under metoo-hysterin 2017.
Den gången hävdade den kvinnliga medieprofilen på Instagram att SVT behandlat henne ”totalt förnedrande, orättvist och till synes helt omdömeslöst.” Men Martin Vårdstedt – programchef på SVT Kultur och Samhälle – avfärdade Wallins anklagelser och skrev i ett mejlsvar till Dagens Media i höstas ”att även om programmet med Cissi Wallin inte berör några svenska förhållanden, ligger det ändå nära frågor i den svenska debatten.”
När det nu är tydligt att det kommer ett åtalsbeslut i närtid skulle en publicering just nu bli märklig eftersom reportaget inte berör det kommande åtalet i Sverige.
Martin Vårdstedt, SVT – i ett mejlsvar till Dagens Media september 2018
Enligt branschtidningen Medievärlden uppger Cissi Wallin att hennes Instagrampubliceringar av namn och bild på män som anklagats för sexuella övergrepp, tillsammans med den utredning om grovt förtal mot en tidigare Aftonbladet-medarbetare ska ligga bakom Metros beslut att ”pausa” samarbetet.
Av Carl Gram