Krisdrabbade Mittmedia ska säljas – Schibstedägda Polaris trolig köpare

Av | 18 december, 2018

Mittmedia kan få nya ägare inom kort. Enligt uppgifter förhandlar ägarstiftelserna med Bonnier och norska Polaris. Prislappen ska ligga i ”hundramiljonersklassen”.

newsgram | Nynäshamn 18 december 2018

För att rädda Mittmedias fortsatta existens har koncernens ägarstiftelser under hösten sökt nya ägare som kan gå in med nytt kapital uppger den Bonnierägda branschtidningen Resumé. Enligt obekräftade uppgifter förhandlar Mittmedia med Bonnier och mediekoncernen Polaris i samarbete med Västerbottens-Kuriren och NWT. I fredags lämnade parterna sina bud – besked om tänkbar köpare väntas den här veckan.

Om affären fullföljs så ritas mediekartan om på ett dramatiskt sätt när MittMedia med en omsättning på runt två miljarder får helt nya ägare. Koncernen har omkring 1300 anställda och det ska bli intressant att se hur ägarskiftet kan komma att påverka verksamhetens inriktning, inte minst vad det gäller den digtala omställningen där MittMedia och de nya ägarna måste komma överens om inriktning och metodik. Det blir ingen enkel process.

Gefle Dagblads tidigare chefredaktör Robert Rosén – 18 december 2018

Det var Gefle Dagblads tidigare chefredaktör Robert Rosén som släppte nyheten på sin blogg tidigare på tisdagen. Han uppger att Mittmedia kommer säljas till norska Polaris där Schibsted är största ägare – samtidigt uppges Västerbottens-Kuriren gå in som ägare med tio procent samt att NWT köper en okänd del. Från Mittmedias sida är man fåordig över ryktet om att koncernen ska säljas.

Det är väl ingen hemlighet att vi under en lång tid fört diskussioner med aktörer om någon form av samarbete men det finns inga beslut fattade, sa Bengt Ottosson, ordförande i Mittmedias styrelse, till Gefle Dagblad.

Trots satsningen på digital omställning har Mittmedia inte lyckat vända den ekonomiska utvecklingen. Foto: Tor Johnsson

 

Koncernen befinner sig i en djup ekonomisk kris. Allting började när man förvärvade Centertidningar 2005, uppger branschtidningen Resumé. Sedan dess släpar koncernen på en goodwill på 391 miljoner kronor, som vid en nedskrivning skulle kunna radera det egna kapitalet på 295 miljoner kronor. Trots att man har genomfört en rad strukturella förändringar under 2018 har man inte lyckats vända utvecklingen. En försäljning kan ses som att man greppar ett sista halmstrå för att ta sig ur den ekonomiska krisen.

Jag sa från början att jag tror det är viktigt för lokaltidningsbranschen att hitta samarbeten och det tror jag fortsatt, sa Bengt Ottosson till Gefle Dagblad.

Han uppger att inga beslut är fattade, men avfärdar inte uppgifterna att en försäljning skulle kunna presenteras före jul eller efter nyår.

Det har pågått länge och kommer pågå länge till innan vi vet hur det slutar, sa Bengt Ottosson till Gefle Dagblad.

Ägarstiftelserna Nya Stiftelsen Gefle Dagblad och den liberala Stiftelsen Pressorganisation ska ha fått ett bud som ligger i ”hundramiljonersklassen”. Enligt Resumé är det osannolikt att Bonnier köper upp Mittmedia då Bonnierkoncernen är på full reträtt inom medieområdet.

Hur affären kommer att påverka mediedebatten och synen på medierna är svårt att sia om, men i spåren efter Stampens uppmärksammade svårigheter kan nog många inom och utanför branschen se med sorg på utvecklingen.

Gefle Dagblads tidigare chefredaktör Robert Rosén – 18 december 2018

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar