Belgiens premiärminister avgår

Av | 18 december, 2018

FNs globala migrationspakt utlöste på tisdagen en regeringskris i Belgien. Premiärministern Charles Michel förlorade en misstroendeomröstning i parlamentet – nu tvingas han lämna sin post.

newsgram | Nynäshamn 18 december 2018

Protesterna mot FNs globala migrationspakt har eskalerat från gatukravaller till parlamentariskt kaos i Belgien. På tisdagen förlorade Belgiens premiärminister Charles Michel en misstroendeomröstning i parlamentet, rapporterar Politico. Nu meddelar Michel att han kommer lämna in sin avskedsansökan till kungen.

Jag har fattat beslutet att erbjuda min avgång och har för avsikt att omedelbart träffa kungen, sa Charles Michel i en debatt i parlamentet.

 

Belgiens premiärminister Charles Michel i parlamentet. Foto: BELGA / AFP © DIRK WAEM

 

Tillkännagivandet är en direkt följd av att de flamländska nationalisterna lämnade koalitionsregeringen förra helgen i protest mot FNs globala migrationspakt. Enligt Politico har Charles Michel – partiledare för liberala partiet Mouvement Réformateur – försökt samla stöd från oppositionen för att kunna fortsätta leda Belgien i minoritetsställning fram till de ordinarie valen i maj nästa år. När det socialistiska och det gröna partiet begärde en misstroendeomröstning gav han upp.

Jag har fått chansen att uttrycka min mening och försöka få igång ett samtal. Jag måste dra slutsatsen att jag inte lyckades övertyga och måste respektera detta, sa Charles Michel i Belgiens parlament.

Ett antal länder vägrade att skriva under FN-avtalet i Marrakesh förra veckan – men Belgien är det enda land som har drabbats av en regeringskollaps. Uppemot 5000 demonstranter protesterade mot FNs globala migrationspakt i söndags, uppger den alternativa webbtidningen NewsPunch. Kravallpoliser stängde av gatorna i centrala Bryssel och demonstranterna möttes av vattenkanoner och tårgas.

 

Om kung Philippe accepterar Michels avskedsansökan kan det belgiska folket gå till valurnorna tidigt nästa år.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar