Kullbergska sjukhuset: Svante Nyberg sparkad

Av | 19 november, 2017

I fredags avslöjade Dispatch International att Svante Nyberg, divisionschef för Medicin i Landstinget Sörmland, tvingat Ingela Iversen, verksamhetschef för medicinkliniken på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, att avgå. På tisdagsmorgonen fick Svante Nyberg själv sparken från sitt jobb.

Det är för tidigt att kunna ge besked om när rekryteringen av ny divisionschef kommer att påbörjas, säger Jörgen Striem, hälso- och sjukvårdschef i Landstinget Sörmland.

Divisionschef Svante Nyberg lämnar uppdraget som chef för division Medicin i Landstinget Sörmland. På tisdagsmorgonen gav Jörgen Striem, hälso- och sjukvårdschef, det beskedet i ett pressmeddelande.

Vi har haft en dialog och är överens om att det är den bästa lösningen för att kunna fortsätta utvecklingen av Kullbergska sjukhuset. Svante och jag har haft ett gott samarbete och jag vill tacka honom för hans insatser, säger Jörgen Striem.

I fredags avslöjade Dispatch International att Svante Nyberg tvingat Ingela Iversen, verksamhetschef för medicinkliniken på Kullbergska sjukhuset, att avgå för att hon motsatte sig en nedläggning av akutsjukhuset i Katrineholm. Samma dag hade Svante Nyberg och Jörgen Striem haft ett kaosartat möte med läkarna på Kullbergska sjukhuset där 14 läkare lade sina avskedsansökningar på bordet i protest. De krävde att Ingela Iversen återanställs.

Vår ingång handlar om att det ska finnas tre somatiska sjukhus och tre akutmottagningar i Landstinget Sörmland, säger Monica Johansson, S, ordförande i landstingets primärvårdsnämnd,till Dispatch International.

För att lösa konflikten mellan landstinget och läkarna aviserade sjukvårdsledningen ett nytt personalmöte som skulle ha ägt rum på tisdagsmorgonen. Strax före mötet kom beskedet att Svante Nyberg avgår. Ett besked som har tagit alla på sängen.

Jag känner inte till Svante Nybergs avgång. Men jag förutsätter att tjänstemännen jobbar på att lösa situationen på Kullbergska sjukhuset, säger Anton Berglund, Sverigedemokraternas gruppledare i Landstinget Sörmland till Dispatch.

Svante Nyberg har varit divisionschef i Landstinget Sörmland sedan 2012. Ännu vet ingen om Ingela Iversen kommer att återanställas som verksamhetschef för medicinkliniken på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Dispatch International har utan framgång sökt Landstingsstyrelsens ordförande Åsa Kullgren, S.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 10 november, 2015.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar