Kungamakaren Matteo Salvini – nu kan han bli Italiens nye premiärminister

Av | 6 mars, 2018

Efter söndagens parlamentsval i Italien är Europas mäktigaste politiker nu Lega-ledaren Matteo Salvini . I regeringsförhandlingarna kan det sluta med att han blir Italiens nya premiärminister. Frankrikes president Emmanuel Macron menar att anti-etablissemangspartiernas stora framgångar i det italienska parlamentsvalet beror på den akuta migrationskrisen i Europa.

[newsgramNynäshamn 6 mars 2018]

Italien är den tredje största ekonomin i eurozonen – den politiska utvecklingen i landet kan därför få vittgående konsekvenser i resten av Europa. Efter söndagens dramatiska parlamentsval i Italien står det klart att kungamakaren i italiensk politik inte längre heter Silvio Berlusconi – utan euro- och invandringskritikern Matteo Salvini. I de pågående regeringsförhandlingarna sitter han på trumfkortet – partierna 5 Star Movement och Forze Italia behöver Matteo Salvinis stöd för att hamna i regeringsställning. Politiska bedömare menar att Matteo Salvini nu kan bli Italiens nye premiärminister.

I det italienska parlamentsvalet i söndags, klev de nationalistiskt sinnade partierna fram på bred front. Allra störst blev anti-etablissemangspartierna 5 Star Movement – med drygt 33 procent – medan Lega fick 17 procent av rösterna. Mediemogulen och miljardären Silvio Berlusconis parti Forze Italia fick 14 procent, medan den avgående premiärministern och teknokraten Matteo Renzis parti Demokratiska partiet, gick tillbaka. Det har styrt Italien sedan 2013 och fick drygt 19 procent i söndags. Nu gör anti-etablissemangspartiernas ledare anspråk på att vilja styra Italien.

Vi har rätten och plikten att regera, sade Matteo Salvini, partiledare för Lega, på en presskonferens rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ledaren för det största anti-etablissemangspartiet 5 Star Movement utropade partiet till valets stora segrare.

Vi är öppna för samtal med alla politiska parter. Vi känner ett ansvar att ge Italien en regering, som representerar hela nationen, sade 31-årige Luigi Di Maio, partiledare för 5 Star Movement.

På måndagen skyllde den franske presidenten Emmanuel Macron valresultatet i Italien på den pågående migrationskrisen, som framförallt har drabbat stora delar av Västeuropa.

Italien har, otvetydigt, plågats i månader och månader under trycket från migrationen, sade Emmanuel Macron.

Liksom i presidentvalet i Frankrike har etablissemangspartierna marginaliserats i Italien. Istället är det uttalat euro- och invandringskritiska partier som kommer att bestämma vilken färdriktning som kommer att styra Italien framöver. I sammanhanget är det viktigt att tänka på att högerfalangen i italiensk politik också inkluderar Forze Italia, som till skillnad från uppstickaren Lega, har intagit en mer försiktig hållning i viktiga framtidsfrågor såsom euron och invandringen från Nordafrika till Italien. På måndagen möttes Silvio Berlusconi och Matteo Salvini i Milano – ännu är det okänt vad de diskuterade.

Efter Greklandskrisen kan det vara dags för en ny ekonomisk härdsmälta för eurozonen. Allt beror på vilken koalitionspartner som Matteo Salvini väljer i de pågående regeringsförhandlingarna i Italien. Illustration: Ed Stein

 

Enligt finansbloggen ZeroHedge är Matteo Salvini den allra viktigaste personen i italiensk politik just nu. Italienaren har nu makten i sin hand att dra sig ur förhandlingarna med Silvio Berlusconi – istället kan det bli så att han bildar en starkare regering tillsammans med 5 Star Movement.

Många eurokritiker hävdar att Tysklands hårda europolicy har utarmat ekonomiskt svagare EMU-länder såsom Italien. Grekland, Irland och Spanien. En titt på arbetslöshetsstatistiken i Italien visar att arbetslösheten i landets södra delar ligger på 17 till 29 procent. Etablissemangets misslyckande har banat vägen för missnöjespartier i Italien. Under en längre tid har det varit allmänt känt att det italienska banksystemet är insolvent. Experter menar att om 5 Star Movement och Lega bildar regering så kan detta bidra till reformer som i sin tur leder till att hela eurozonen drabbas av kapitalflykt. När Grekland försökte dra sig ur landets förpliktelser gentemot franska och tyska banker sattes landet under tvångsförvaltning.

Italiens nyvalda parlament samlas den 23 mars för att välja regering. Då blir det känt vilken regeringspartner som Legas partiledare Matteo Salvini har valt och samtidigt tillkännages namnet på Italiens näste premiärminister.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar