Livet tillbaka i Aleppo – armenisk-katolsk katedral återöppnades i helgen

Av | 9 december, 2019

Stora delar av staden Aleppo skadades svårt under kriget i Syrien. Ett tecken på att freden är på rätt väg i Syrien är nyheten att den snart 180 år gamla armenisk-katolska katedralen i Aleppo återöppnades i helgen.

newsgram | Nynäshamn den 9 december 2019

| KULTURSKATT | Den armenisk-katolska katedralen i gamla stan i den syriska staden Aleppo återöppnades på lördagen, rapporterar Al-Masdar News. Kristna och muslimska representanter deltog på öppningsceremonin.

Katedralen byggdes år 1840. Nationella experter har lyckats renovera den snart 180-åriga byggnaden. Aleppo är den tredje äldsta staden i världen. Den gamla stadskärnan i Aleppo utnämndes 1986 av UNESCO till ett världsarv – dessvärre skadades många historiska byggnader och monument under proxykriget i Syrien.

Den armenisk-katolska katedralen i Aleppo återöppnades i lördags. Foto: SANA (Syrian Arab News Agency)

 

Den armenisk-katolska ärkebiskopen av Aleppo, Boutros Maravati, sa att firandet av återöppnandet av katedralen är en viktig andlig händelse som syftar till att bevara Syriens historia. Syriens stormufti Ahmad Badreddin Hassoun sa att återöppnandet av katedralen är ett budskap till världen att ”vi bygger upp alla kyrkor, moskéer och fabriker som terroristerna förstört.” Han klargjorde dessutom att terroristerna förstört kyrkor och moskéer, men att de inte kan förstöra Syrien.

 

Terrorister bombade katedralen en tidig morgon i början av 2015. Inga personer skadades, men delar av byggnaden förstördes.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar