Macron lovar sänkta skatter – om de Gula västarna slutar bråka

Av | 26 april, 2019

Frankrike plågas av våldsamma oroligheter sedan november förra året. I ett försök att blidka proteströrelsen de Gula västarna lovar president Emmanuel Macron nu sänkta skatter för medelklassen – men då måste medborgarrörelsens aktivister lugna ner sig.

newsgram | Nynäshamn 26 april 2019

Från början var det meningen att Frankrikes president Emmanuel Macron skulle hålla sitt tal till nationen förra måndagen. Men det ställdes hastigt in på grund av branden vid katedralen Notre-Dame i centrala Paris. När Emmanuel Macron slutligen höll sitt tal på torsdagskvällen krävde han att proteströrelsen de Gula västarna skulle lugna ner sig om han lyckas genomföra sitt åtgärdsprogram.

Vi måste återgå till allmän ordning. Men jag vill inte att folk drar tillbaka deras rättmätiga krav, som de har presenterat från början av den här rörelsen, sa Emmanuel Macron till det franska folket.

I mångt och mycket var presidentens tal riktat till proteströrelsen de Gula västarna. De har demonstrerat runtom i Frankrike sedan november förra året. Folk ilsknade till på klimatåtgärden höjda bensinskatter och gick ut på gatorna för att protestera. Den aviserade höjningen av bensinskatter skulle göra att låginkomsttagare inte längre har råd att ta sig till jobbet. I Frankrike är kollektivtrafiken inte utbyggd i samma utsträckning som i Sverige – vare sig i storstäderna eller på landsbygden.

Emmanuel Macrons tal till nationen på torsdagskvällen markerade avslutningen på ”Den stora debatten”-turnén. I slutet av januari deltog han i en medborgardebatt i staden Bourg-de-Péage, som ligger i sydöstra Frankrike. Foto: AFP/Emmanuel Foudrot

 

I tre månaders tid har Emmanuel Macron rest runt i Frankrike och debatterat med vanliga fransmän om allt möjligt från byar som dör ut till toppskatt och närdemokrati. Han har kallat den landsomfattande turnén för ”Den stora debatten.”

I sitt tal på torsdagskvällen tillkännagav Emmanuel Macron en rad reformer; inklusive skattesänkningar och reformer riktade mot den offentliga sektorn. Han erkände att han har lyssnat på fransmännens farhågor genom att upprepade gånger säga att han lärt sig något av de senaste fem månadernas oroligheter i Frankrike.

 

I början handlade protesterna om bensinskatten – men efterhand kom protesterna att handla om den växande klyftan mellan rika och fattiga. För att reformerna ska få folkligt stöd lovar den franske presidenten att stänga elitskolan École Nationale d’Administration (ÉNA). En skola han själv har gått på en gång i tiden.

För att genomföra den här reformen måste vi sätta stopp för ÉNA. Det handlar inte om att säga att ÉNA är något dåligt, snarare tvärtom. Det handlar om ambitiös reform, vi måste bygga någonting som fungerar bättre, sa Emmanuel Macron.

Liksom Fredrik Reinfeldt – som går i samma koppel som Emmanuel Macron – vill den franske presidenten att folk ska arbeta längre, innan de går i pension. Enligt Macron handlar det om att den genomsnittliga livslängden stiger i Frankrike. Trots hans försonande ton avvisar han kravet från de Gula västarna att återinföra förmögenhetsskatten för rika. Däremot lovar han att sänka skatten för medelklassen och låta folkpensionen följa inflationen.

Vi vill sänka skatterna markant, sa Emmanuel Macron.

Andra frågor som han tog upp i sitt drygt timslånga tal var inrättandet av medborgarråd, att det ska bli enklare att kräva folkomröstningar och att ett delvis proportionellt valsystem införs i Frankrike.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar