Självmordsvåg bland franska poliser – skräcksiffror för 2019

Av | 25 april, 2019

Ett allt tuffare samhällsklimat har dragit igång en självmordsvåg bland franska poliser. Förra året begick trettiofem poliser självmord – hittills i år har tjugoåtta poliser tagit sina liv.

newsgram | Nynäshamn 25 april 2019

En kraftig ökning av självmord inom den franska poliskåren har skett de senaste åren, rapporterar Svenska Yle. Förra året begick trettiofem poliser självmord i Frankrike – under årets fyra första månader har tjugoåtta poliser tagit livet av sig. Enligt en representant för polisernas fackförbund är det dubbelt så många jämfört med samma period förra året.

Nyliberalen Emmanuel Macrons politik slår mot alla i Frankrike. Självmorden ökar dramatiskt bland franska poliser samtidigt som det kommer rapporter om att 11 personer dödats och mer än 2,000 skadats sedan de Gula västarna började demonstrera i november förra året. Foto: SEBASTIEN SALOM GOMIS / AFP

 

Självmordsvågen började något år efter terrorattentatet i Toulouse 2012 för att fortsätta öka efter terrordåden i Paris 2015.

Poliserna känner inte att de har något värde. Trots att de tvingats till mycket övertid, tackar ingen, sa David Le Bars, polisens fackförbund SPNC, till Svenska Yle.

För att komma tillrätta med det stora antalet självmord bland franska poliser har representanter för polisen utan framgång krävt att få träffa regeringen för att tillsammans hitta en lösning.

Istället för att göra något åt det som får franska poliser att må dåligt har regeringen startat en självmordsupplysningstjänst. Poliser som plågas av självmordstankar kan nå psykologer dygnet runt.

Jag hoppas det ska hjälpa poliserna att känna att det finns stöd, sa Christophe Castaner, inrikesminister i Frankrike.

Röster inom poliskåren menar att självmordsvågen bland poliser beror på att de anställda har fått mycket högre arbetsbelastning efter de dramatiska händelser som har drabbat Frankrike. Många poliser har fått jobba extra för att sköta säkerheten i landet.

De har inte längre tid att umgås med sin familj och har inget privatliv, sa polisen Frédéric Lagache.

En annan polis förklarar att de hårt ställda kraven för hur poliser ska agera i olika situationer tär på psyket.

Man kräver av oss poliser att vi ska vara jättetuffa i alla lägen. När jag var så pass utbränd, försökte jag begå självmord. Jag orkade inte mer, berättar polisen Michel för fransk tv.

Han räddades av en kollega i sista sekunden. De flesta poliser som har tagit livet av sig har använt sina tjänstevapen. Självmorden har oftast begåtts i hemmen. För att få politiker att reagera startade poliser manifestationer i slutet av 2016. Organisationen ”Förbannade poliser” (Mouvement des policiers en colère, reds. anm) leddes då av Maggy Biskupski – när hon sköt sig två år senare fick det stora rubriker i medierna. Den 19 april organiserades på flera håll manifestationer framför polisstationerna. En tyst minut hölls för två poliser som tagit sina liv dagen innan.

Det folkliga missnöjet mot nyliberalen Emmanuel Macrons politik spiller också över på poliskåren.

 

Vid sammandrabbningar mellan proteströrelsen de Gula västarna och polis ska enstaka aktivister ha kastat glåpord som ”fortsätt begå självmord.” Enligt siffror från den franska regeringen har elva personer dödats och mer än 2,000 personer skadats under de Gula västarnas protester som pågått sedan november förra året.

Allmänheten måste få tillbaka förtroendet för oss. Vi är inte till för att döda människor, sa David Le Bars till Svenska Yle.

När katedralen Notre-Dame stod i lågor den 15 april i år fick många poliser arbeta övertid eftersom kvarteret runt Paris polishögkvarter på ön Ile de la Cité stängdes av.

Ministrarna böjer sig på knä inför Notre-Dame. Men våra döda poliser tänker man tydligen begrava i tystnad i katedralens aska, sa polisen Jean-Pierre Colombies till franska medier.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar