Många svenska skolor serverar halalkött

Av | 19 november, 2017

Det är mycket extrajobb, men ingen har invändningar mot djurplågeriet

Allt fler religiösa föräldrar kräver att skolorna ska servera halal-slaktat kött till eleverna och många faller till föga. En del har till och med gått så långt att de helt slutat servera fläskkött. För snart två år sedan vände sig en grupp föräldrar sig till politikerna i Järfälla kommun norr om Stockholm. Föräldrarna krävde halal-slaktat kött i skolmatsalarna. Politikerna gick på föräldrarnas linje. Numera serveras halalslaktat kött dagligen i Tallbohovskolans och Nybergskolans matsalar.

Det är mycket extrajobb och många elever vet inte skillnaden mellan nötkött och halalslaktat kött, säger Birgitta Nygård, kökschef på Tallbohovskolan.

I skolköket där lagar man dagligen skolmat till elever och personal på de två skolorna. För att kunna tillmötesgå krav från föräldrar och elever gör skolköket olika varianter av samma maträtt. Vegetariskt serveras alltid. Om sedan korv Stroganoff står på matsedeln tvingas skolköket göra tre olika omgångar: en som innehåller nötkött, en annan med griskött och en tredje med halalslaktat kött. Krångligt för skolköket och dyrt för skattebetalarna.

Eleverna uppskattar säkert att de får välja, säger kökschefen Birgitta Nygård.

Halalslaktat kött finns inte alltid tillgängligt hos leverantörerna, och då får elever och skolpersonal som inte äter annat än halal välja den vegetariska rätten i stället.

Halalslaktat kött blir allt vanligare i svenska skolor samtidigt som fläskköttet sorteras bort från matsalarna. Praktiska Gymnasiet i Landskrona och Helsingborg har valt att enbart servera halalslaktat kött i skolmatsalen. Och de elever som inte gillar det har inget att hämta.

De kan avstå från att äta eller strunta i halaldelen av måltiden, säger Patrik Wigelius, regionchef hos utbildningsföretaget Praktiska Sverige AB.

ICA är ett annat företag som gärna vill tillmötesgå intresset för halalkött hos en växande grupp konsumenter i Sverige. De produkter som ICA har i lager beror på vad deras konsumenter efterfrågar. Butikerna väljer själva sitt sortiment.

Vi ska ha halalslaktat kött till de konsumentgrupper som efterfrågar detta, säger Johanna Stiernsted, kvalitetschef vid ICA Sverige AB.

Nyligen har flera ICA Supermarket erbjudit halalslaktat lamm från Nya Zeeland.

Vi har sålt jättemycket halalslaktat lamm, säger Thomas Jansson som äger ICA Supermarket Arnö i Nyköping.

Men trots försäljningsframgången är Thomas Jansson tveksam till att fortsätta sälja halalslaktat i sin butik. Det ingår inte i ICA:s normala sortiment till butikerna, förklarar han. ICA Sverige AB ingår i det holländska konglomeratet Royal Ahold som finns i stora delar av världen. Man använder sig av tredjepartsorgan som gör revision hos leverantörer i olika länder för att garantera att dessa lever upp till företagets riktlinjer. Här hemma ska svensk lagstiftning följas. Kött från djur som slaktas utan bedövning är förbjudet.

Vi gör revision av färskt och fryst kött från våra leverantörer i Nya Zeeland just nu, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef vid ICA Sverige AB.

Efter den namninsamling på 11 000 namn som Djurskyddet Sverige överlämnade till landsbygdsmininster Eskil Erlandsson, C, i maj, har Sverige i EU krävt att kött från djur som slaktats utan bedövning ska märkas. Sverigedemokraterna har nyligen motionerat till riksdagen och kräver förbud av import av kött från djur som halal- och kosherslaktats utan bedövning.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 26 januari, 2013.

Lämna ett svar