Marockos kung donerade 12 miljoner USD till Clinton Foundation för att få träffa Hillary – WikiLeaks

Av | 20 november, 2017

WikiLeaks senaste publicering av Podesta-mailen avslöjar att Marockos kung donerade 12 miljoner dollar till Clinton Foundation för att träffa Hillary Clinton på plats i Marocko

Hillary Clintons akilleshäl är hennes samröre med Clinton Foundation – och de intressekonflikter som uppstår när penningstinna donatorer förväntar sig gentjänster från Clinton-familjen. För några dagar sedan kunde WikiLeaks avslöja att Kung Mohammed VI av Marocko donerat 12 miljoner dollar till Clinton Foundation i utbyte mot att Clinton Global Initiative, CGI, höll deras årliga kongress i Marocko. När Hillary Clinton sent omsider insåg det olämpliga i att resa till ett land som USA – under hennes tid som utrikesminister – stämplat som korrumperat, så backade hon ur. Ett beslut som, i de läckta mailen via WikiLeaks. Podestamejlen, kom att kritiseras i ytterst hårda ordalag av hennes närmaste medarbetare Huma Abedin:

Det kommer att krossas mycket porslin att dra sig ur i det allra sista ögonblicket när det har funnits så många andra chanser de senaste månaderna. Hon skapade den här röran och hon vet om det.”

Huma Abedin är mest känd för allmänheten som Hillary Clintons närmaste medarbetare. Hon satt tidigare i styrelsen för en organisation som kallas för Muslim Student Association – vilken är den nordamerikanska muslimska broderskapsrörelsens studentpolitiska gren. Huma Abedins frustration i den läckta mejlkorrespondensen, kan ses som en reaktion på att mötet inte alls planerades äga rum i Marocko från början. Clinton Foundation hade nämligen andra alternativ.

Men Hillary Clinton insisterade på att Marocko skulle stå som värdland för arrangemanget. När det blev uppenbart att Hillary Clintons medverkan på den prestigefyllda konferensen skulle krocka med hennes tillkännagivande att ge sig in i matchen om att bli USAs första kvinnliga president – så drog Hillary Clinton sig ur allt. Istället skickade Hillary Clinton iväg Bill och Chelsea Clinton till Marocko. Från mailet till Podesta:

”The King has personally committed approx $12 million both for the endowment and to support the meeting. It will break a lot of china to back out now when we had so many opportunities to do it in the past few months. She created this mess and she knows it.”

Affären mellan Clinton Foundation och Marockos kung har väckt stor uppståndelse i USA. Många ställer frågor kring utbytet av tjänster och gentjänster.

Orsaken till att jag tycker det är oroväckande är först och främst att det tydligt visar att det fanns en ”quid pro quo” här. Marockanerna sade: ”Vi gör det här, men vi vill att hon [red. Hillary Clinton] ska vara på plats, i utbyte”. För det andra, naturligtvis, att en känsla av förpliktelse infinner sig i hennes medvetande när marockanerna donerat 12 miljoner dollar och hon aldrig dök upp, sa Peter Schweizer, författare till bästsäljaren ”Clinton Cash” och president vid Government Accountability Institute, till den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal.

Det är oklart hur mycket som gick till CGI-kongressen och hur mycket som skickades vidare till Clinton Foundation. I de läckta Podesta-mailen talas det om ett belopp i storleksordningen 12 miljoner dollar. Ingen vet ännu vem som har hackat John Podestas gmail-konto och den vägen avslöjat demokraternas interna mejlkorrespondens. John Podesta är kampanjchef för Hillary Clinton. Han arbetade tidigare som stabschef för president Bill Clinton i Vita Huset från 1998 till 2001.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av NewsVoice 24 oktober, 2016.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar