Massrymning från Migrationsverkets förvar – 14 personer efterlysta av polis

Av | 13 april, 2018

En massflykt ägde rum från Migrationsverkets förvar i Kållared natten mot fredagen. Enligt de senaste uppgifterna rör det sig om 14 personer som nu är på rymmen i Sverige.

[newsgramNynäshamn 13 april 2018]

Natten till fredagen skall 14 personer ha rymt från Migrationsverkets förvar i orten Kållared i de västra delarna av Sverige. Rymningarna upptäcktes när Migrationsverket gjort en inräkning av de försvarstagna. Då tvingades personal på plats konstatera att 14 personer hade avvikit. Enligt Migrationsverket tog sig migranterna ut genom ett fönster.

Det är ett antal som tagit sig ur förvaret under natten. Polisen har varit ute och sökt utan att få tag i dem, sa Mikael Holmgren, gruppchef vid gränspolisen i region Väst, till SVT.

Aldrig tidigare har så många personer som väntar på att utvisas från Sverige rymt.

Vi känner inte till att ett så stort antal personer rymt tidigare men det finns ingen statistik på det, sa Fredrik Söderberg Bruce, pressinformatör på Migrationsverket.

14 personer på flykt i Sverige – de väntade på verkställande av utvisning Foto: TT

När polisen fick reda på rymningarna sent på torsdagskvällen åkte de ut till förvaret. Frilansjournalisten Joakim Lamotte var allra först med att rapportera om händelsen via sin kanal på Facebook rapporterar alternativa mediesajten Samnytt. Joakim Lamotte uppger att de flesta är afghaner – men att det också skall finnas kurder och syrier bland rymlingarna. Migrationsverket har stängt av den del av förvaret som de förvarstagna rymde ifrån. Det pågår nu en intern utredning om hur massrymningen i Kållared kan ha gått tillväga.

Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Vi kommer under dagen (red. fredagen) vidta nödvändiga åtgärder för att återställa lokalerna i Göteborg och fortsätta arbetet för att förbättra skalskydden för förvaren, sa Torbjörn Nyberg, avdelningschef för förvar på Migrationsverket.

Personerna som nu är på rymmen är asylsökande som har fått avslag på asylansökan av Migrationsverket. De 14 personer som avvikit från förvaret i Kållared är efterlysta av polis.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar