Bundesbank visar upp Tysklands guldreserv för allmänheten

Av | 13 april, 2018

Nu lanserar tyska Bundesbank en utställning för att visa upp landets guldreserv för det tyska folket. Enligt Bundesbank är det ett led i att bygga tillit och förtroende” bland allmänheten i eurozonens mäktigaste land, Tyskland.

[newsgramNynäshamn 13 april 2018]

Allt fler centralbanker hämtar hem guldreserver från utlandet. Senast Ungern, nu Tyskland. Den här veckan lanserar tyska Bundesbank en sex månader lång utställning som visar upp landets fysiska tillgångar såsom guldtackor och guldföremål för allmänheten rapporterar den amerikanska finansbloggen SGT Report.

Enligt Carl-Ludwig Thiel, exekutiv styrelseledamot i Bundesbank, innehar Tyskland 1,8 procent av alla guldtillgångar i världen. Endast USA har en större guldreserv. Det innebär att de tyska guldtackorna utgör närmare 70 procent av Tysklands utländska valutareserv jämförbart med Schweiz vars guldtillgångar utgör 6 procent.

Angela Merkel. Foto: © AFP

Tyskland har hämtat hem stora delar av landets guldtillgångar från utlandet de senaste åren. Tyska Bundesbank förklarar detta med att det handlar om att ”bygga tillit och förtroende hemma”. Hos tyskarna finns det en medfödd skepsis mot papperspengar. Under Weimarrepubliken plågades tyskarna av hyperinflation. Pengarna gick bokstavligen upp i rök.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar