Matteo Salvini: ”Om ett par månader kommer vi styra Europa tillsammans med Orbán”

Av | 19 september, 2018

Trots EU-parlamentets beslut att aktivera artikel 7-processen mot Ungern, var Italiens inrikesminister Matteo Salvini optimistisk inför framtiden när han mötte andra inrikesministrar på en EU-konferens i Österrikes huvudstad Wien. En segerviss Salvini menar nämligen att det är han och Orbán som kommer styra Europa efter EU-valet nästa år.

newsgram | Nynäshamn 19 september 2018

Känslorna var starka när Italiens vice premiärminister och inrikesminister Matteo Salvini mötte Österrikes vice förbundskansler Heinz-Christian Strache i Wien i fredags. Tillsammans med europeiska och afrikanska inrikesministrar deltog de på en konferens om migration och säkerhet som arrangerades av EUs ordförandeland Österrike rapporterar engelskspråkiga egyptiska webbtidningen Ahram Online.

Några dagar tidigare – i onsdags – använde lagstiftarna i EU-parlamentet den så kallade Sargentini-rapporten för att klubba genom ett beslut att aktivera artikel 7-processen mot Ungern – i en förlängning riskerar landet nu att bli av med rösträtten i Europeiska rådet. Enligt rapporten föreligger det en ”klar risk” för att Ungern kan komma att bryta mot unionens värderingar. Ungern backas nu upp av Italien.

Sanktionerna mot den ungerska regeringen och folket är ett politiskt skådespel, en slags galenskap som visar att det vänsterorienterade Europa inte klarar av att ställa om sig till förändringar, sa Matteo Salvini under fredagens presskonferens i Österrike enligt Voice of Europe.

Han tillade.

Jag är övertygad om att vi kommer leda Europa tillsammans med Viktor Orbán om några månader.

Matteo Salvini refererar till EU-valet 23-26 maj nästa år. Då ska ett nytt EU-parlament väljas. Viktor Orbáns nationalkonservativa parti Fidesz och Matteo Salvinis EU-skeptiska parti Lega tillhör gruppen populistiska partier som tros göra bra ifrån sig. Han och Viktor Orbán är bägge hårdnackade invandringsmotståndare. Tidigare har de framgångsrikt blockerat utomeuropeisk invandring till deras länder. De har vid upprepade tillfällen yttrat att dom inte vill ta emot några migranter. Exempelvis har Orbán minskat illegal invandring med 99,7 procent genom att bygga stängsel längs den ungerska gränsen. Salvini har stoppat flera fartyg som har transporterat migranter och sagt att italienska hamnar är stängda för dem.

Resultatet talar för sig själv – invandringen till Italien har fallit med 87 procent.

Muntra miner när Matteo Salvini, Lega, och Heinz-Christian Strache, FPÖ, möttes en stund före fredagens gemensamma presskonferens i Wien. Foto: Reuters

Italiens och Ungerns hållning i frågan om utomeuropeisk invandring till Europa har stor betydelse för Sverige. Detta kan illustreras av en Schengen-rapport som tabloiden Kvällsposten tagit del – enligt denna har Sverige bland de sämsta gränskontrollerna i Europa. Enligt den hemligstämplade rapporten anser Schengen-inspektörerna – som var på besök i Sverige under förra året – att de svenska gränskontrollerna är dåligt bemannade, att arbetsmetoderna brister och att de som sköter kontrollerna inte har rätt slags utbildning. Schengen-rapporten pekar också på att det saknas relevant kunskap i Sverige för att upptäcka förfalskade dokument, så som falska pass.

Vi riskerar att släppa in återvändande jihadister, sa en erfaren gränspolis i Stockholm till Kvp och liknar kontrollerna vid en ”Kalle Anka-verksamhet”.

Ytterst ansvarig för de svenska gränskontrollerna är socialdemokraten och justitieministern Morgan Johansson. För att inte störa det svenska riksdagsvalet ska rapporten ha hemlighållits eftersom den betraktades som allt för ”politiskt känslig” uppger Kvällsposten. En uppgift som Liselotte Ström, chef för gränspolisen i Stockholm, menar är vilseledande.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar