Medborgarskap – en het potatis i dansk politik

Av | 25 februari, 2020

De Konservative lade fram ett förslag i söndags för att höja kraven för att bli dansk medborgare. Både villkorlig dom och fängelsestraff ska kunna blockera för medborgarskap. Men Pia Kjærsgaard tycker att förslaget är lamt. Hon vill ha en karenstid efter att medborgarskap beviljas. Sådana som inte kan sköta sig ska mista sitt danska medborgarskap.

newsgram | Nynäshamn den 25 februari 2020

| KONSERVATISM | Det borgerliga partiet De Konservatives ledare Søren Pape Poulsen presenterade i söndags ett förslag som går ut på att skärpa kraven för utlänningar som vill bli danska medborgare.  Sist reglerna ändrades för att få medborgarskap i Danmark var i 2018.

 

Om partiet får sin vilja igenom kommer utlänningar som har villkorlig dom eller fängelsestraff i bagaget aldrig bli danska medborgare.

För oss är medborgarskap något alldeles unikt, något väldigt speciellt, som inte bara ska delas ut. Och inte alls till kriminella och folk, som inte talar vårt språk, säger Søren Pape Poulsen, partiledare för De Konservative, till DR.

Søren Pape Poulsen vill höja kraven för att få danskt medborgarskap. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

I Danmark är det fullt möjligt att sitta i fängelse i nästan ett år och ändå få ett danskt medborgarskap i handen. Det här vill De Konservative ändra på.

Det finaste man kan bli är dansk medborgare. Därför ska du inte kunna bli det om du är kriminell. Men man kan fortsätta bo kvar i Danmark, förtydligar han.

De Konservative föreslår också att personer som ansöker om danskt medborgarskap ska ha färdigheter i danska språket motsvarande ett prov i nionde klass. Redan i dag är fungerar huvudregeln på det viset, men partiet vill göra det svårare att få undantag. Men Pape Poulsen vet inte riktigt hur man ska gå tillväga. Partiets regeländringar och förslag får nämligen inte bryta mot några internationella konventioner.

Det är rimligt att man kan tala vårt språk och göra sig förstådd. Och återigen, man kan ju faktiskt bo här utan att kunna det (danska språket, reds. anm.), men vill man ha det där lilla extra, som ett medborgarskap är, måste du också klara av ett danskprov, säger Søren Pape Poulsen.

Pia Kjærsgaard (tidigare partiledare för Dansk Folkeparti, reds. anm.) uppmärksammar Pape Poulsens förslag i ett Twitterinlägg. Hon påpekar att det är ett gammalt DF-förslag som De Konservative lagt fram. Kjærsgaard tycker att det är på tiden att diskutera kriminalitet som invandrare begår efter att dem fått danskt medborgarskap. Hon undrar också om det inte borde finnas en karenstid som gör att medborgarskap kan återkallas vid behov.

Kjærsgaards partikamrat Søren Espersen tycker att De Konservative har lagt fram ett förslag som är värt att dryfta. Dessutom vill han veta vad de danska socialdemokraterna tycker i medborgarskapsfrågan.

 

Morten Dahlin – Venstres medborgarskapsordförande – avvisade genast De Konservatives förslag, medan regeringspartiet socialdemokraterna inte tagit ställning ännu.

Jag kan inte på stående fot säga om vi kommer stödja det här eller inte, men vi är villiga att konstruktivt titta på det här tillsammans med De Konservative, säger Rasmus Stoklund, socialdemokraternas ordförande i medborgarskapsfrågor, till DR.

Han konstaterar.

Handlingar har konsekvenser. Vi har ett problem med att vi har en överrepresentation av både dåligt uppförande och kriminalitet bland för många unga med icke-västlig bakgrund. Och om de vill vara danska medborgare ska de också uppföra sig ordentligt.

Av Carl Gram

Lämna ett svar