TruNews bannlysta på YouTube

Av | 21 februari, 2020

Allt fler konservativa röster tystas på internet. Allra senast att drabbas av censur är det kristna nätverket TruNews som på torsdagen fick sin YouTube-kanal raderad av Silicon Valley-giganten.

newsgram | Nynäshamn den 21 februari 2020

| DIGITALT BOKBÅL | Till sist fick den populära medieplattformen TruNews sin YouTube-kanal raderad. Pastor Rick Wiles och hans medarbetare är kända för att bevaka nyhetsflödet utifrån ett kristet konservativt perspektiv. YouTube-kanalen nådde ut till tittare över hela världen.

Alternativa röster har det inte lätt på sociala medier. Foto: LUCY NICHOLSON/ REUTERS

Efter gårdagens beslut från YouTube valde TruNews att gå över till att sända på sin egen portal. Den senaste tiden har Rick Wiles team huvudsakligen bevakat frågor som rört coronavirusets utbrott i Kina, demokraternas nomineringsprocess inför presidentvalet och det allmänna säkerhetsläget i världen.

 

Silicon Valley-giganter som Facebook, Google och YouTube använder grupper som ADL (Anti-Defamation League, reds. anm.) och SPLC (Southern Poverty Law Center, reds. anm.) som grindvakter på sina plattformar. Grupperna åsiktspatrullerar på sociala medier för att få bort innehåll som kan uppfattas som kontroversiellt. Dessutom bedriver åtminstone ADL smutskastningskampanjer i media mot aktörer som man vill få bort från internet av olika skäl.

Ett sådant exempel är ADL:s kampanj mot TruNews när det blev känt att Vita huset givit Rick Wiles och hans medarbetare pressackreditering för att kunna följa med president Donald Trump till World Economic Forum i Davos i slutet av januari. New York Times plockade upp ADL:s kampanj och skrev en artikel om det hela – vilket ytterligare befäste bilden av TruNews som en suspekt nyhetsförmedlare i mångas ögon.

 

ADL-toppen Jonathan Greenblatt däremot hyllar YouTube i ett Twitterinlägg.

 

Även svenska altmedia-aktörer har råkat illa ut för YouTube:s censur, exempelvis Granskning Sverige, Swebb-TV och Vita Pillret. De har fått söka sig till nya plattformar för att kunna nå ut till sina lyssnare. I Sverige är det dock andra aktörer som fyller samma roll som ADL och SPLC har i USA.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar