Trots kritik från upprörda tittare vägrade SVT vika från beslutet att varje bidrag i Melodifestivalen 2022 skulle ha minst en kvinna som upphovsperson. Tävlingsproducenten Karin Gunnarsson tvingades på måndagen meddela att den nya kvoteringsregeln stryks från musiktävlingen: – Ett tvång är kanske inte så inspirerande och kreativt, säger hon.
newsgram | Nynäshamn den 10 november 2020
| IDENTITETSPOLITIK | I våras beslutade public service-bolaget SVT att varje bidrag i Melodifestivalen 2022, som skrivs av fler än en person, måste ha minst en kvinna som kompositör eller textförfattare. Men ett halvår senare tvingas tävlingsledningen backa från sitt beslut. Den nya regeln stryks.
Ett tvång är kanske inte så inspirerande och kreativt, så därför backar vi på det. Vår ambition för ett mer jämställt Melodifestivalen kvarstår och är något vi ska fortsätta jobba med, säger Karin Gunnarsson, Melodifestivalens tävlingsproducent, till Kulturnyheterna.
I flera år har Melodifestivalen försökt kvotera in kvinnliga låtskrivare. Inför 2014 års tävling infördes ett krav på att minst 20 procent av låtarna skulle ha en kvinnlig kompositör. Året därpå skärpte man kravet till 50 procent – en kvoteringsregel som fortfarande är i bruk.
Trots massiva protester tycker inte festivalgeneralen att man har gjort något fel.
Det fanns de som blev väldigt glada och såg det som ett steg i rätt riktning. Samtidigt är det lite kontroversiellt att sticka ut hakan på det sättet. Det fanns också de som inte tyckte det var så bra. Men vi backar inte på grund av åsikter utifrån, säger Karin Gunnarsson.
Troligen har det varit svårt att få in tillräckligt bra bidrag till Melodifestivalen 2022 med de nu skrotade kvoteringsreglerna. Men i våras lät det annorlunda.
Vi ser det här mer som en möjlighet att öppna upp för nya kreativa kombinationer – att jobba med folk man vanligtvis inte jobbar med, sa Karin Gunnarsson i maj.
Musiktävlingen Eurovision Song Contest 2020 i Rotterdam ställdes in i våras på grund av hårdare coronarestriktioner som förhindrade större folksamlingar. Istället flyttades tävlingen fram till år 2021. Nästa års evenemang i Rotterdam blir den 65:e upplagan av Eurovision Song Contest.
Fortfarande spelas nationella tävlingsbidrag från tidigare år som ”Genti di Mare”, ”Congratulations” och ”Dschingis Khan” på många schlagerbarer runtom i Europa. Här är en spellista med 20 tävlingsbidrag som inte nådde 1:a platsen i Eurovision Song Contest.
Av Carl Gram