Ex-moderaten Mikael Sandström: Det kommer ta flera årtionden att städa upp efter Reinfeldt

Av | 15 augusti, 2018

Tidskriften Kvartal raderade den tidigare moderaten Mikael Sandströms essä om bland annat den borgerliga regeringens invandringspolitik åren 2006-2014 i söndags. Essän handlar om de vittgående konsekvenser som flera regeringars invandringspolitik kommer få i Sverige de närmaste årtiondena.

(newsgramNynäshamn 15 augusti 2018)

Vem gav ordern till Paulina Neuding att radera ex-moderaten Mikael Sandströms essä ”De goda föresatserna och haveriet utan återvändo”i söndags? Den publicerades av Tidskriften Kvartal i december 2016. Plötsligt ploppade Mikael Sandströms essä upp i flera högt uppsatta moderaters twitterflöden i söndags. Det dröjde inte många minutrar förrän Tidskriften Kvartal raderat essän i deras eget artikelarkiv. Essän har dessutom raderats på Googles web cache-funktion. Ett förfarande som är synnerligen anmärkningsvärt.

I stalinistisk anda valde alltså redaktionen på Tidskriften Kvartal att tillrättalägga svensk nutidshistoria efter eget behag. Publicera när en essä kan slå ner som en nyhetsbomb i den svenska samhällsdebatten – radera när samma inlägg kan påverka opinionen i en icke önskvärd riktning. Så arbetar inte samvetsgranna journalister.

Är Tidskriften Kvartal en bluff? I helgen raderade tidskriftens redaktion Mikael Sandströms essä om invandringspolitiken i Sverige. Illustration: Vilhelm Pedersen/ Wikipedia

Hösten 2016 växte ilskan allt mer inom de moderata leden mot partiets tidigare partiledare Fredrik Reinfeldt. Först ut att försöka blidka kritiken var den tidigare finansministern Anders Borg. Han gjorde ett utspel i SVTs programserie ”Min sanning”. I intervjun med programledaren Anna Hedenmo erkände Anders Borg att han ångrar migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet.

Hade man vetat att vi skulle ha den här flyktingsituationen som hela Europa har haft, framförallt under 2015, hade man inte gått i den riktningen. Då borde man redan tidigare ha tittat på vad man kunde göra för att strama upp regelverket, och det är klart att det är en fördel att regeringen har gjort det, sa den tidigare finansministern Anders Borg till SVT-journalisten Anna Hedenmo i tv-programmet ”Min sanning” i december 2016.

Vilka kan det svenska folket lita på?

Men Anders Borgs bikt under galgen räckte inte till för att på långa vägar stilla diskussionen. Kritiken mot Moderaterna fortsatte att växa till en storm. Då klev Mikael Sandström fram. Under Fredrik Reinfeldts tid vid makten var han Reinfeldts närmaste medarbetare. Han var statssekreterare på samordningskansliet på Statsrådsberedningen åren 2006-2014 – numera arbetar han som chefsekonom på TCO.

Eftersom kritikerna inte lät sig tystas av Anders Borgs biktestund med Anna Hedenmo författade Mikael Sandström några rader om tiden på Rosenbad – essän publicerades av Tidskriften Kvartal i början av december samma år. Det märks tydligt att Sandström inser att han i högsta grad personligen varit delaktig i politiska beslut som kommer att plåga det svenska folket under lång tid framöver.

Sanningen är att den akuta migrationskrisen inte är över, att vi inte kan återgå till den tidigare ordningen och att de problem vi står inför kommer att ta decennier att hantera.

Essän ”De goda föresatserna och haveriet utan återvändo” av Mikael Sandström – 2 december 2016, Tidskriften Kvartal

Liksom den tidigare partikollegan Anders Borg skyller han det mesta på andra.

Ansvaret för att situationen blev så allvarlig i Sverige är dock vårt eget. Flera regeringar, inte minst den som jag arbetade för under åtta år, har uraktlåtit att fatta beslut som hade varit nödvändiga för att göra den svenska migrationspolitiken långsiktigt hållbar.

Essän ”De goda föresatserna och haveriet utan återvändo” av Mikael Sandström – 2 december 2016, Tidskriften Kvartal

Han uttalar sig också om afghaner som sökt asyl i Sverige.

Värst är situationen för de ensamkommande barnen. Det är inte humant att afghanska barn som växt upp på flykt i Iran nu utvisas till Afghanistan, ett land där de många gånger aldrig satt sin fot.

Essän ”De goda föresatserna och haveriet utan återvändo” av Mikael Sandström – 2 december 2016, Tidskriften Kvartal

Mikael Sandströms inlägg satte fart på debatten om både Moderaternas roll och invandringspolitikens konsekvenser för det svenska folket flera årtionden framåt. Senare uppträdde han i SVTs nyhetsprogram Aktuellt där han försökte förklara sig. Uppenbarligen är Mikael Sandströms drygt två år gamla essä fortfarande politisk dynamit – annars hade aldrig Paulina Neuding och gänget på Tidskriften Kvartal agerat så kraftfullt. Frågan är vilken slags debatt som dom försöker få tyst på?

Av Carl Gram

Mikael Sandströms essä ”De goda föresatserna och haveriet utan återvändo” kan läsas här.

Här är en PDF.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar