Svenska klassiker: ”Lilla fågel blå” – Staffan Hellstrand

Av | 14 augusti, 2018

Nyköpingssonen Staffan Hellstrand fick sitt stora genombrott för tjugofem år sedan med den svenska klassikern ”Lilla fågel blå”. En låt vars textrader kan tolkas på en rad olika sätt – beroende på vilken tid man lever i.

(newsgramNynäshamn 14 augusti 2018)

Följer man musiktrådarna på Flashback går det att hitta ett och annat guldkorn. I en av musiktrådarna hittade jag ett sådant. Nämligen den svenske rockmusikern Staffan Hellstrands monsterhit från 1993 – låten ”Lilla fågel blå”.

De allra flesta tolkar textraderna till att handla om en kär vän som har lämnat jordelivet, men egentligen handlar låten om en av Staffan Hellstrands ungdomsvänner som drabbades av schizofreni. När tillvaron blir för svår att uthärda är det lätt att finna tröst någon annanstans.

Det kallas himlen och jag

har aldrig varit där

Men när jag ser på alla stjärnor över

himlen

så önskar jag att du var här

Du var så poetisk

och nu går du i en annan värld

Och jag kan bara säga

Kom tillbaks … .

Låtskrivare: Staffan Hellstrand Lyrics powered by www.letssingit.com

Allting började när Nyköpingssonen Staffan Hellstrands pappa kärnfysikern köpte en gitarr åt Staffans mamma i julklapp. Det dröjde inte länge förrän han hade lagt beslag på det nya instrumentet i familjen. Hans musikintresse var enormt. Han sökte olika musikaliska uttryck. Han bildade eget band men till sist valde han att bli soloartist. När det tredje albumet ”Regn” utkom år 1993 spelades singeln ”Lilla fågel blå” nästan nonstop på landets radiostationer. Staffan Hellstrand belönades med en Grammis för bästa låt det året skriver svenska YLE.

Rockmusikern Staffan Hellstrand berättar i många intervjuer att uppväxtstaden Nyköping var en bra stad att bilda ett band i – bilden visar sparbankshuset i centrala Nyköping. Foto: Wikipedia

Utåt sett kan det verka som att Staffan Hellstrand har försvunnit in i dimmornas glömska – i det tysta har han dock fortsatt jobba med musik. Men ihop med andra artister exempelvis Sven Ingvars, Cecilia Thorngren och Uno Svenningsson för att nämna några.

Alla arbetar med det svenska språket som uttryckssätt. Musiken bygger – i mina öron – vidare på svensk musiktradition.

Du var så poetisk

och nu går du i en annan värld

Jag tror den kallas himlen

och jag har aldrig varit där

Men när jag ser på alla stjärnor över

himlen

så önskar jag att du var här

Och nu kan jag bara säga

Kom tillbaks…….”

Av Carl Gram

Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar