Mikrobloggen Gab online igen

Av | 5 november, 2018

Efter en tuff vecka då mikrobloggen och det sociala nätverket Gab bannlystes av flera leverantörer för att slutligen släckas ner, lyckades teamet på Gab få mikrobloggen online sent på söndagskvällen.

newsgramNynäshamn 5 oktober 2018

Twitterkonkurrenten och mikrobloggen Gabs webbhotell Joyent släckte ner den alternativa medieplattformen i måndags – detta efter att det hade blivit känt att den misstänkte skytten i Pittsburgh haft konto på mikrobloggen.

Gabs affärsidé handlar om att se till att yttrandefrihet efterlevs på riktigt – och att information kan flöda fritt online mellan användarna i det sociala nätverket. Under den gångna veckan har Andrew Torba – grundare och VD på Gab – försökt hitta olika vägar framåt för att lösa den uppkomna situationen. Han har bland annat berättat att man har tittat på att använda webbhotell utanför USA för att undvika liknande bojkotter i framtiden.

Sent på söndagskvällen (svensk tid, reds. anm) kom glädjebeskedet – mikrobloggen Gab är online igen.

 

I en livesändning (natten mot måndag svensk tid, reds. anm) berättar Andrew Torba hur man lyckades få Gab online. De senaste dagarna har Gab bland annat ordnat ett nytt webbhotell och många webbutvecklare har hört av sig och sagt att de vill hjälpa till och utveckla Gabs online-plattform. Torba kritiserar medias smutskampanj i hårda ordalag. Han konstaterar att media misslyckades och att ”Gab är kvar – starkare än någonsin.”

 

Big Tech-företagens attacker mot den lilla uppkäftiga Twitterkonkurrenten Gab har varit hårda den senaste tiden. Först bannlyste betalningsförmedlartjänsterna PayPal och Stripe mikrobloggen i ett försök att strypa dess försörjningsmöjligheter. Sedan drogs webbhotellet med i drevet och man beslutade att släcka ner sajten helt och hållet i måndags. Trots protester från Andrew Torba.

Andrew Torba – grundare och VD på Gab. Foto: screengrab via Periscope

 

När media runt om i världen började klandra Gab för masskjutningen i Pittsburgh urartade allting. Andrew Torbas familj utsattes för direkta hot, fastän de inte har någonting med Torbas verksamhet att göra.

Uppdatering 5 november, kl. 02.10: Andrew Torbas livesändning på Periscope.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar