Misstänkt gruppvåldtäkt i Malmö – femte överfallsvåldtäkten på kort tid

Av | 5 februari, 2018

Ännu en misstänkt gruppvåldtäkt anmäldes i Malmö på söndagskvällen – detta är den femte överfallsvåldtäkten på kort tid i staden.

[newsgramNynäshamn 5 februari 2018]

En misstänkt gruppvåldtäkt ska ha ägt rum i Malmö natten till lördags. En anmälan kom in under söndagskvällen.

Ja, det stämmer, säger Marie Keismar, befäl vid polisens ledningscentral i region Syd till Aftonbladet.

Fyra-fem yngre män ska ha drogat en kvinna och fört bort henne till en lokal i bostadsområdet Lindängen för att våldta henne. I nuläget är endast åldern känd – ingenting har tillkännagivits om de misstänkta gärningsmännens etnicitet. Polisen är sparsam med detaljer om den misstänkta gruppvåldtäkten.

Vi har varit på plats på en adress och det har upprättats en anmälan om en våldtäkt, säger Marie Keismar till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har spår säkrats av polisens tekniker. Kvinnan har även undersökts på sjukhus där kläderna har blivit omhändertagna. Sedan tidigare utreder Malmöpolisen flera fall av misstänkta gruppvåldtäkter som skedde under slutet av förra året skriver Expressen.

För några veckor sedan presenterade Brottssförebyggande rådet, BRÅ, den årliga Nationella trygghetsundersökningen, NTU. 12 000 personer i åldrarna 16-79 år deltar i NTU. Rapporten visar att allt fler oroar sig för brottslighet i samhället – störst är kvinnors oro för överfall eller misshandel. Vid frågan om otrygghet i att gå ut sent på kvällen i det egna bostadsområdet, så uppger 30 procent av kvinnorna att de känner sig mycket eller ganska otrygga, eller så pass otrygga att de avstår från att gå ut på kvällen. Bland männen uppger 9 procent detsamma.

Otryggheten bland kvinnor kvarstår på samma nivå som förra året, men framförallt kan vi notera att andelen otrygga kvinnor fortsatt är betydligt större än andelen otrygga män, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef, på BRÅ.

BRÅ undersöker inte sambandet mellan våldtäkter och etnicitet. Någonting som samhällsdebattören och moderatpolitikern Ann Heberlein kommer att granska i hennes bokprojektVåldtäkt och kultur”. Hon kommer att anlita en statistiker, en jurist och en kriminolog för att sammanställa boken, som planeras att ges ut under Almedalsveckan i sommar.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar