Danska Socialdemokraterna: ”Avskaffa asylrätten!”

Av | 5 februari, 2018

Danska socialdemokraterna vill avskaffa asylrätten i Danmark för utomeuropeiska asylsökande – istället vill man satsa på asylmottagningar i tredjepartsland och endast ta emot kvotflyktingar.

”Det har kommit fler flyktingar till Europa än vad vi klarar av att hantera. Men de flesta flyktingarna i världen hjälper vi inte alls”, säger Mette Frederiksen, partiledare för socialdemokraterna i Danmark.

[newsgramNynäshamn 5 februari 2018]

Nu lanserar de danska socialdemokraterna ett förslag till migrationspolitisk reform rapporterar dansk public service DR. Socialdemokraternas migrationspolitiska utspel innebär att man vill avskaffa möjligheten att söka asyl på plats i Danmark. Det ska alltså inte längre vara möjligt att få uppehållstillstånd i Danmark genom att ta sig till den danska gränsen eller asylmottagningen Center Sandholm och söka asyl. Dessutom vill danska S sätta ett tak för antalet flyktingar och familjeåterföreningar.

De danska socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksens utspel i asyl- och invandringspolitiken får stor uppmärksamhet.
Fotograf Steen Brogaard

Istället vill de danska socialdemokraterna skicka spontana asylsökare till ett danskt drivet mottagningscenter i ett tredjepartsland till exempel i Nordafrika. Här skall de uppehålla sig under tiden som deras asylansökan behandlas av den danska motsvarigheten till Migrationsverket.

Det är oerhört viktigt att skapa ett flyktingsystem som är mer mänskligt än dagens, säger Mette Frederiksen, de danska socialdemokraternas partiledare, till DR News.

Hon tillägger.

Det har kommit fler flyktingar till Europa än vad vi klarar av att hantera. Men de flesta flyktingarna i världen hjälper vi inte alls.

Danmark ska inte ta emot fler än man kan hantera

Förslaget till ett nytt asylsystem i Danmark innebär att utomeuropeiska flyktingar inte längre ska få komma till Danmark – de ska skickas till något av FNs flyktingläger. Däremot vill de danska socialdemokraterna öppna för att öka antalet kvotflyktingar från dagens 500 kvotflyktingar årligen till fler beroende på hur många Danmark lyckas absorbera in i det danska samhället.

Det kommer åtminstone finnas möjlighet till detta, för om det inte finns några spontana asylsökande som kommer till Danmark så kommer vi hamna i en situation som jag föredrar, nämligen att vi bestämmer hur många vi ska ta till Danmark, säger Mette Frederiksen.

Taket på asylmottagningen ska beslutas av politikerna i Folketinget varje år.

Jag vill tvinga danskarna till att tänka till om vår invandringspolitik och göra det år efter år. Idag finns det ju ingen som är ansvarig för hur många människor som kommer hit, säger Mette Frederiksen.

Hon fortsätter.

Jag tror faktiskt att danskarna har ett önskemål – jag har själv en önskan – om att vi tar kontroll och vågar bestämma hur många som kan komma hit för att vi ska få integrationen att fungera.

De danska socialdemokraternas förslag till ett reformerat asylsystem i Danmark har två syften. Att sätta stopp för ett system som belönar de som har tur och är tillräckligt resursstarka av världens alla flyktingar för att ta sig till Europas yttre gränsskydd.

Det nuvarande asylsystemet har kollapsat. Väldigt många människor förlorar sina liv på vägen över Medelhavet, och vi ska vara ärliga inför varandra, så hjälper vi bara ett fåtal av världens alla flyktingar, när vi hjälper dem på plats i Europa, sa Mette Frederiksen.

Med detta utspel följer de danska socialdemokraterna i fotspåren efter andra europeiska politiker. I somras signalerade den tidigare socialisten Emmanuel Macron i Frankrike om att landet bör öppna ”hotspots for asylum seekers” i Nordafrika i somras.

Tanken är att skapa hotspots i Libyen för att undvika att folk tar galna risker när de inte alla är berättigade till asyl. Vi kommer till dem, sa Emmanuel Macron vid ett besök på ett flyktingboende i Frankrike.

Ett utspel som då väckte reaktioner i hela världen.

I efterdyningarna till den stora folkvandringen från Nordafrika och Mellanöstern år 2015 presenterade den österrikiska regeringen ett förslag i början av år 2016 som skulle innebära att landet endast skulle ta emot 37 500 asylsökare samma år – annars befarade regeringsföreträdare att Österrikes asylmottagning skulle krascha.

Vi kan inte ta hand om alla asylsökare i Österrike. Vi har satt ett antal asylsökare som en vägledning. När vi når antalet gör vi en utvärdering av hur det fungerar, sa Werner Faymann, socialdemokrat och tidigare förbundspresident i Österrike.

På måndag presenterar de danska socialdemokraterna sitt utspel till en asyl- och invandringspolitisk reform på en presskonferens.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar