Moderaterna nobbar Socialdemokraternas bud – lämnar migrationsförhandlingarna

Av | 6 juli, 2020

Moderaterna meddelade på måndagen att de lämnar migrationsförhandlingarna om Sveriges framtida invandringspolitik. Partiets migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard menar att Socialdemokraterna har lämnat ett förslag som skulle bibehålla invandringsvolymen på samma höga nivå som i dag.

newsgram | Nynäshamn den 6 juli 2020

| SVEKDEBATT | Moderaterna hoppar av migrationsförhandlingarna med Socialdemokraterna. Nyheten väckte stor uppmärksamhet på måndagen. Förra veckan blev det stor kalabalik när det blev känt att S accepterade M:s krav på volymmål för hur många som får komma till Sverige. I svekdebatten som följde vek sig S för Miljöpartiets krav på fortsatt kravlös och oreglerad invandring från tredje världen-länder.

S/MP-regeringen har inte stramat åt anhöriginvandring till Sverige. Därför är siffrorna för invandring nästintill oförändrad jämfört med rekordåret 2015. Bilden föreställer migranter som korsar gränsen till Slovenien 2015. Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images

 

Efter det att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson meddelat att partiet lämnar migrationssamtalen och i stället lägger fram eget förslag i riksdagen kom det inte som någon överraskning att migrationsförhandlingarna mellan de andra partierna strandade. Enligt Moderaterna beror det på att Socialdemokraterna inte ville minska invandringen tillräckligt.

När vi räknar på deras förslag ser vi att de behåller invandringen på samma nivåer som i dag, för Moderaterna är det en förutsättning att kraftigt minska invandringen, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M, till Expressen.

Partierna har inte heller kunnat enas om frågor som humanitär skyddsgrund eller anhöriginvandring.

De valde att blidka Miljöpartiet istället för att få till stånd en stram politik. Det fanns ingen vilja att faktiskt minska invandringen, säger Maria Malmer Stenergard.

Till Aftonbladet säger hon att Socialdemokraterna ville ha något som i det närmaste kan liknas vid status quo kring själva volymfrågan och anhöriginvandringen.

Där ville de behålla de nuvarande nivåerna, vilket är helt omöjligt, säger Malmer Stenergard till Aftonbladet.

Under måndagen har företrädare för både Centerpartiet och Socialdemokraterna anklagat Moderaterna för bristande kompromissvilja. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch slår ifrån sig kritiken. Hon tycker det är ”otroligt tröttsamt” att S och C skyller ifrån sig på Moderaterna.

Det har presenterats olika kompromissförslag. Nu slår Socialdemokraterna sig för bröstet med att de kan tänka sig någon slags andelsriktmärke, men när vi räknar innebär det en ökning av invandringen, säger Ebba Busch, till Expressen.

Hon fortsätter.

Migrationspolitiken kan inte bygga på Socialdemokraternas fantasier och sen verkställas av en halv regering. Vi kan inte gå med på en migrationspolitik som innebär ökad invandring till Sverige.

Liberalernas migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm beklagar att förhandlingarna brutit samman. Samtidigt förklarar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på Facebook att sammanbrottet i migrationsförhandlingarna är ”mycket olyckligt”: ”Att samtalen inte når i mål är dåligt för Sverige och de som vill söka sig till vårt land”, skriver hon bland annat.

 

Enligt SVT kommer migrationskommittén ha ett sammanträde under tisdagen där ordföranden kommer bestämma hur förhandlingarna ska fortgå.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar