Svenska klassiker: ”Snart tystnar musiken” – Tomas Ledin

Av | 6 juli, 2020

Den folkkäre musikern Tomas Ledin släppte albumet ”Tillfälligheternas spel” 1990 – en platta som ynglade av sig en radda hitsinglar. Balladen ”Snart tystnar musiken” utgavs som singel året därpå och blev en riktig långkörare på Svensktoppen.

newsgramNynäshamn den 6 juli 2020

| I EN ANNAN TID | Rocksångaren Tomas Ledin belönades med priset Rockbjörnen i kategorin ”Årets svenska skiva” för albumet ”Tillfälligheternas spel” från 1990. Han gjorde en efterlängtad comeback med låtmaterial på svenska. Albumet rusade omgående in på den svenska albumlistan och stannade kvar på dess 1:a plats i fyra veckor.

 

Plattan ”Tillfälligheternas spel” innehåller några av Tomas Ledins allra största hits. Några musikaliska pärlor är exempelvis ”En del av mitt hjärta”, ”Här kommer en ny tid” och ”En dag på stranden”. Det märks att låttexterna är färgade av livserfarenhet. Albumet är matat med bra:iga låtar.

I en välskriven låt har orden lika stor betydelse som melodin. Skärmbild: “Snart tystnar musiken”-musikvideo/ © YouTube

 

Sångaren och låtskrivaren Tomas Ledin, 68, släppte sitt första album 1972. Debutalbumet ”Restless Mind” innehåller engelskspråkigt material och gjorde inget större väsen av sig. Året därpå släppte han plattan ”Hjärtats rytm” (1973) med låten ”Blå, blå känslor”. Det är en låt som spelas än i dag. Även om Tomas Ledin varvar sånger på både engelska och svenska är det hans svenska låtrepertoar som gjort honom till en folkkär artist i Sverige.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Balladen ”Snart tystnar musiken” är en av Ledins mest omtyckta låtar på svenska. Den släpptes som singel i 1991, men tog sig aldrig in på den svenska singellistan. Däremot toppade sången hitlistan Svensktoppen i sju veckor mellan den 25 augusti och 7 november.

Även om Tomas Ledin är en duktig musiker är frågan om han hade kunnat sätta ord på spirande kärlekslycka mellan två unga i apparnas tidevarv. En bit in på1990-talet avrundades festkvällen alltid med en så kallad tryckare. Kvällens viktigaste låt för många. De som hade turen på sin sida hade någon att dansa med medan de som fick nobben ställde sig i ett hörn och tittade på likt några panelhönor.

När sista dansen väl var överstånden var det dags för nykära par att spatsera hand i hand hemåt i natten. Det är den tiden som Tomas Ledin sjunger om i klassikern ”Snart tystnar musiken”.

 

Numera verkar dagens unga (liksom boomers för den delen) vara mest upptagna av att sitta och pillra nervöst på mobilen framåt småtimmarna i förhoppning om att Tinder-appen ska sålla fram en matchande dejt. Det är litet grann som att lägga ens eget öde i någon annans hand.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar