Nationalism möter globalism i Borlänge 1 maj

Av | 20 november, 2017

På söndag samlar Nordiska motståndsrörelsen sina anhängare till en demonstration i Borlänge på arbetarnas dag, 1 maj. Fyra olika demonstrationstillstånd har beviljats av Polisen i Dalarna. Det är Nordiska motståndsrörelsen, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och nätverket Dalarna mot rasism.

Från början ansökte Nordiska motståndsrörelsen om att få stå sju timmar på Socialdemokraternas traditionella samlingsplats, Sveatorget. Ett önskemål som nekades av polisen som däremot gett Nordiska motståndsrörelsens lov om att ha sju timmar till sitt förfogande på söndag.

Till skillnad från tidigare 1 maj-demonstrationer i Borlänge räknar polisen med betydligt fler deltagare i år – och att det kan uppstå bråk mellan Nordiska motståndsrörelsens anhängare och motdemonstranterna. Borlänge kommun sätter in extra förstärkning i form av fältassistenter som ska ta hand om ungdomar, medan polisen kommer ha många fler poliser på plats än vanligt under 1 maj-firandet i staden.

Vilka operativa bedömningar vi kommer att göra nu kommenterar jag inte. Men det kan så klart inte uteslutas att platser kan komma att spärras av. Det gäller att hitta lösningar som påverkar tredje part så lite som möjligt,sa Mats Lagerblad, kommenderingsledare vid Polisen i Dalarna till lokaltidningen DT.

Intresset för Nordiska motståndsrörelsens 1 maj-demonstration i Borlänge är stort. Anhängare från hela landet, men också från Danmark och Finland, kommer att ansluta sig till demonstrationståget. Det avgår från Maserhallens parkering i Borlänge klockan 13 och kommer att passera de centrala delarna av Borlänge tills deltagarna når slutdestinationen som är Liljeqvistska parken. Där kommer Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg och chefen för den parlamentariska grenen Pär Öberg och nästechefen för Dalarna Pär Sjögren samt en representant vardera från motståndsrörelsen i Danmark och Finland hålla tal inför församlade åhörare.

Motståndet mot Nordiska motståndsrörelsen från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och nätverket Dalarna mot rasism visar på den stora skiljelinjen inom vänstern. På ena sidan står Nordiska motståndsrörelsen som har nationalsocialism som utgångspunkt i sitt politiska program – medan de övriga är globalister.

Traditionellt sett betraktas Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som internationalister vars huvudmål är att riva nationsgränser över hela jorden. I Socialistinternationalen har de svenska Socialdemokraterna samarbetat med arabiska socialister som Libyens diktator Muammar Khadaffi, PLOs korrumperade ledare Yassir Arafat och den störtade diktatorn Saddam Hussein i Irak.

Temat för Nordiska motståndsrörelsens manifestation i Borlänge är ”kamp mot storfinans och folkförrädare”. Där Nordiska motståndsrörelsen menar att politiken styrs av en global elit som vill förflytta makten från folken och där medlöparna är politiker av olika kulörer. Socialdemokraternas dragplåster i Borlänge är Bilderbergdeltagaren Mona Sahlin och försvarsminister Peter Hultqvist – där den sistnämnde gått ut och varnat för att republikanen Donald Trump på presidentposten i USA kan få negativa konsekvenser för Sveriges relationer med USA.

Hösten 2014 tillträdde Mona Sahlin som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Sedan dess har hon fått utstå skarp kritik för att hon förnekat, tills alldeles nyligen, att islamister utgör det allvarligaste hotet mot det svenska folkets säkerhet.

Att Socialdemokraterna plockar fram Mona Sahlin och Peter Hultqvist som huvudtalare på partiets 1 maj-demonstration i Borlänge kan bero på det starka stöd som Nordiska motståndsrörelsen åtnjuter i Dalarna.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Nya Dagbladet 30 april, 2016.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar