Allt fler personer drabbas av magsjukan ehec runt om i landet. Årets pågående ehec-epidemi har vuxit med ett 30-tal nya bekräftade fall, enligt Folkhälsomyndigheten.
(newsgram – Nynäshamn 21 augusti 2018)
Folkhälsomyndigheten och landets berörda smittskyddsenheter har lyckats spåra ytterligare ett 30-tal bekräftade fall av personer som har insjuknat i ehec – fallen är kopplade till magsjukeepidemin som pågår i Sverige. Totalt handlar det nu om omkring 80 bekräftade och runt 50 misstänkta fall av ehec. Smittkällan är fortfarande okänd – men utbrottet tros kunna härledas till livsmedelsburen smitta.
Hur ser det pågående ehec-utbrottet ut?
Ja, alltså som vi har informerat i dag (red. tisdagen) så är det ett 80-tal bekräftade fall. Men det finns ytterligare ett 50-tal misstänkta fall som också skulle kunna tillhöra utbrottet. Men det vet vi inte än, säger Anneli Carlander, enhetschef övervakning och samordning – avdelningen för smittskydd och hälsoskydd på Folkhälsomyndigheten, till newsgram.
Sedan tidigare är det känt att sommaren är högsäsong för magsjuka på grund av smittämnen i mat och vatten. Tarmbakterien ehec kan överföras genom livsmedel eller från person till person. För snart två månader sedan kunde Folkhälsomyndigheten notera en ökning av rapporterade fall av ehec i landet.
De första fallen kom i början av juli. Vi vet inte om utbrottet har någonting att göra med sommartorkan. Det kan man spekulera i, men det är ingenting som vi vet, säger Anneli Carlander.
Var någonstans smittades de första personerna? I Sverige eller utomlands?
Man har blivit smittad i Sverige. Först utreddes det som två enskilda utbrott; dels av Uppsala smittskyddsenhet och runt Enköping, dels Västra Götaland. Det var där det började. Sedan har det spridits över flera län, säger Anneli Carlander.
Hur ser symptomen ut?
Man får diarréer och magbesvär. Diarréerna kan bli blodiga. Många kan vara sjuka men tillfrisknar hemma ändå. Får man blodiga diarréer och blir sjuk ska man naturligtvis uppsöka vård, säger Anneli Carlander.
Vad gör Folkhälsomyndigheten för att stoppa fortsatt spridning?
Vi fortsätter arbetet med att intervjua folk som har blivit sjuka för att kunna förstå vilket livsmedel som är den gemensamma nämnaren. Det görs också mikrobiologiska analyser för att se om bakterierna är lika varandra, säger Anneli Carlander.
Vad ska man tänka på för att inte bli smittad?
Man ska steka sin köttfärs ordentligt, tänka på sin handhygien, tvätta händerna efter kontakt med djur och skölja grönsaker och frukt noga. God kökshygien är viktigt, poängterar Anneli Carlander.
Arbetet med att identifiera och spåra eventuella fall av ehec görs i samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och landets berörda smittskyddsenheter.
Av Carl Gram