Notiser 02-10-20: Vad händer med dagens ekonomiska system om ECB inför en digital euro?

Av | 2 oktober, 2020

Europeiska centralbanken publicerade en rapport på fredagen där man presenterar resultaten från en studie som har granskat en digital euro som komplement till kontanter och andra betalningsmedel. I ett blogginlägg skriver ECB-toppen Fabio Panetta att ECB bör ha en digital euro redo för lansering ”om och när” det skulle visa sig vara nödvändigt.

newsgram | Nynäshamn den 2 oktober 2020

| Världen | Europeiska centralbanken (ECB) bör förbereda sig på att utfärda en digital euro som komplement till fysiska pengar ”om och när” det blir möjligt, sa ECBs styrelseledamot Fabio Panetta på fredagen. Ledande centralbanker runtom i världen studerar digitala versioner av deras valutor för att möta efterfrågan på elektroniska betalningsmedel och avvärja konkurrens från privata aktörer som Bitcoin och Facebook:s digitala valutaprojekt Libra.

Fabio Panetta. Foto: REUTERS/Remo Casilli

 

I en rapport som publicerades på fredagen sa ECB att en digital euro kan hjälpa medborgare som övergivit kontanter, där utländska former av digitala pengar tagit över, eller att andra betalningsmedel blivit otillgängliga.

Vi bör vara redo att utfärda en digital euro om och när utvecklingen kring oss gör det nödvändigt. Det betyder att vi redan måste förbereda oss för det, sa Fabio Panetta i ett blogginlägg.

Liksom vanliga sedlar skulle innehavarna av digital valuta ha direkt krav på centralbanken, vilket gör dem säkrare än att ha pengar insatta på ett konto hos en kommersiell bank. Dessutom kan digitala euros överföras direkt mellan användare istället för att låta överföringen gå genom det vanliga banksystemet.

Sveriges riksbank har redan testat en e-krona i flera månader och Kinas centralbank testar ett pilotprojekt på en plattform.

Källa: Reuters

| Sverige | En man i 25-årsåldern hittades skottskadad av en förbipasserande vid 12-tiden i Valsta i Märsta. En stor polisinsats med helikopter i luften inleddes i området och polisen meddelade senare på dagen på sin hemsida att mannen dött av sina skottskador. Anhöriga har underrättats.

Enligt SVT är dödsskjutningen den sextonde i Stockholms län i år.

Källa: SVT

| Politik | Sveriges statsminister Stefan Löfvén deltar inte på ett extrainsatt EU-möte i Bryssel den 1-2 oktober för att kunna delta på hans mammas begravning. Finlands statsminister Sanna Marin går in och representerar Sverige på mötet eftersom endast stats- och regeringschefer får delta på Europeiska rådets möten. EU-ministern Hans Dahlgren, S, har funnits på plats i Bryssel under toppmötet.

Källa: Politico Europe

| Ekonomi | Volvo Cars meddelade på torsdagsmorgonen att företaget säger upp 650 anställda. I våras varslades 1 300 tjänstemän varav 650 personer ur den gruppen nu fått uppsägelsebesked. Dessutom kommer 300 konsulter få sina uppdrag på Volvo Cars avslutade.

Enligt företagets presstalesperson Louise Anderberg är uppsägningarna ett led inom ett pågående kompetensskifte inom Volvo Cars, och har inget samband med coronakrisen förutom att pandemin ”påskyndat” processen.

Källa: SVT Väst

| Kultur | Dansk musik är tillbaka på YouTube. Videotjänsten och rättighetsorganisationen Polaris har ingått ett nytt avtal. YouTube har varit utan dansk musik sedan den 1 augusti då det gamla avtalet löpte ut.

Källa: DR

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar