Nya ”Roseanne” – berättelsen om amerikansk arbetarklass i Trumpland

Av | 5 april, 2018

Helt nyinspelade avsnitt av den klassiska sitcom-serien ”Roseanne” har slagit tittarrekord i USA. I nyinspelningen är Roseanne en stolt ”Deplorable” medan systern är en hårdnackad Hillarysupporter.

[newsgramNynäshamn 5 april 2018]

Dagens tv-utbud fyllt av identitetspolitiska markörer för diverse minoritetsgrupper har lämnat fältet fritt för tv-serier som berättar om den amerikanska arbetarklassens slit för att få livet att hänga ihop. Så kan det verka efter det att skådespelerskan Roseanne Barr gjorde storslagen tv-comeback i USA – premiäravsnittet av sitcom-serien ”Roseanne” följdes av uppemot 18,4 miljoner tv-tittare.

Det timslånga premiäravsnittet sågs av 10 procent fler tv-tittare än finalavsnittet av ”Roseanne” i maj 1997 rapporterar den brittiska tidningen The Guardian. Trots att konkurrensen i dagens tv-värld är betydligt hårdare med en uppsjö av såpoperor, reality shows och annan underhållning.

Roseanne Barr tillbaka med en säsong nyinspelade avsnitt av komedin ”Roseanne”. Foto: ABC

TV-bolaget ABC har alltså spelat in helt nya avsnitt av ”Roseanne” och tv-serien bjuder ogenerat på tidsaktuella anspelningar till det politiska klimatet i USA. För ”Roseanne” bjuder in tv-tittarna till att följa familjen Connor i deras hem på 713 Delawere Street i småstaden Lanford i delstaten Illonois, USA. TV-tittarna får möta en helt vanlig amerikansk arbetarklassfamilj som troligen hade blivit stämplade som tillhörande ”Basket of Deplorables” av demokraten Hillary Clinton för något år sedan. Ett skämt som gick hem hos etablissemanget – men inte hos vanligt folk i stugorna.

Nu är det helt andra tider. För efter säsongspremiären den 27 mars ringde president Donald Trump till Roseanne Barr för att gratulera henne. Han tackade dessutom för hennes stöd – både som privatperson och som huvudrollsinnehaverska i ”Roseanne”.

Jag tyckte det var rätt kul. Jag har känt honom ett bra tag och han har gjort många bra saker för mig genom årens lopp, sa Roseanne Barr i tv-bolaget ABCs program ”Good Morning America”.

Senare kommenterade president Donald Trump skådespelerskan Roseanne Barrs höga tv-siffror vid en officiell tillställning i Vita huset.

Titta på Roseanne! Jag ringde till henne igår. Titta på hennes siffror. Titta på hennes siffror. Komedin handlar om ”oss” – men fake news har inte fattat det, sa president Donald Trump.

Alla skådespelarna som var med i ”Roseanne” åren 1988 till 1997 är med i de nyinspelade avsnitten till exempel John Goodman, Laurie Metcalf och Sara Gilbert. Huvudkaraktären Roseanne stöder Donald Trump helhjärtat medan hennes syster Jackie är en uttalad Hillarysupporter – systrarna kan inte låta bli att gnabbas om detta. För familjen Connors tampas med samma problem som den vanlige amerikanaren i USA.

Tv-serien visar folks skilda åsikter och hur de försöker lösa meningsskiljaktigheter. Jag såg det här hända i alla familjer som jag kände, så jag tänkte att ”jamen, det här är någonting som är viktigt och förhoppningsvis kan det få folk att börja prata med varandra igen”, säger Roseanne Barr.

Vid säsongspremiären i slutet av mars förklarade tv-producenten Whitney Cummings att komedin handlar mera om ”omständigheterna som ledde till den nuvarande administrationen” än själva Trumpadministrationen i Vita huset.

Vi talar inte om Mueller och Trump och Ryssland, vi pratar om att inte ha sjukvård och hur livet ser ut för en typisk arbetarklassfamilj, sa Whitney Cummings.

En av skådespelarna i ”Roseanne” utvecklar resonemanget.

Det finns massor med arbetarklassfamiljer och inte så många tv-program för arbetarklassen. Jag tror att folk som slutar som manusförfattare inte alltid har arbetarklassbakgrund eller att de har förlorat kontakten med sin bakgrund och skriver berättelser som mer handlar om att ha privilegium i livet. Jag tror att det finns massor med folk som inte känner att de är representerade i televisionen, sa Sara Gilbert, som förutom att vara skådespelerska i ”Roseanne” också är en dess tv-producenter.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar