Skandalerna avlöste varandra på Bokmässan i Göteborg. Först ut var den assyriska invandraren Rakel Chukri, som hävdade att ”det inte är en mänsklig rättighet att känna igen sig i sitt eget land” i en debatt. Sedan vägrade socialdemokraten Pierre Schori att besvara frågor från Nya Tider – allt slutade med att reportern blev polisanmäld.
newsgram | Nynäshamn 30 september 2019
| GRANSKANDE JOURNALISTIK | Nya Tiders reporter Jesper Johansson befann sig på lördagen på Bokmässan i Göteborg för att ställa frågor till makthavare. När han följde efter socialdemokraten Pierre Schori för att bland annat ställa frågor om farmarmorden i Sydafrika, socialdemokraternas stöd till ANC och Zimbabwes nyligen avlidne diktator Robert Mugabe ringde Schori till polisen för att bli av med Jesper Johansson.
Journalism is not a crime. It's time to act.#DefendMediaFreedom #UNGA pic.twitter.com/a1AZ5aaiL9
— Foreign Office 🇬🇧 (@foreignoffice) 25 september 2019
En timme senare när Nya Tiders reporter åt lunch på mässområdet blev han konfronterad av två poliser. De tog tag i honom och bad honom följa med ut. På frågan ”varför” svarar den ena polisen att ”det har skett ett brott här och du vet nog vad det handlar om.” Till sist visade det sig att en anmälan om ofredande upprättats på grund av att Jesper Johansson försökt få svar på sina frågor.
Därefter avhystes Nya Tiders reporter Jesper Johansson från Bokmässan och skjutsades till en plats några kilometer bort. Han fick höra att han inte var välkommen tillbaka. Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk försvarar tidningens reporter.
Jesper gjorde ett utmärkt journalistiskt arbete. Det är precis så journalistik ska bedrivas. Makthavarna ska inte tro att de kan komma undan jobbiga frågor på bokmässan bara för att man inte upplåter en monter för Nya Tider, säger Vávra Suk.
En film avslöjar att Pierre Schori uppträdde arrogant mot Nya Tiders utsände på Bokmässan.
Tabloiden Expressen har rapporterat om händelsen. I artikeln utmålas Nya Tider som en ”högerextrem tidning.” Pierre Schori får lov att anklaga Nya Tiders reporter för att vara en ”aggressiv rasist.” En annan person som får komma till tals är kulturprofilen Hynek Pallas, som är skribent på Expressens och GPs kultursidor.
Sverige – en åsiktsdiktatur?
Hynek Pallas familj kom till Sverige som politiska flyktingar från Tjeckoslovakien på slutet av 1970-talet. Genom årens lopp har Pallas visat att han inte står på god fot med opinionsbildaren Katerina Janouch och Vávra Suk. Alla tre kommer från samma land. Pallas säger till Expressen att han att tycker att en publikation ska portas från Bokmässan om dess journalister inte ”sköter sig.” Han utvecklar sitt resonemang.
Då får man väl fundera på om det är meningsfullt att de ska ha tillträde hit över huvudtaget, sa han till Expressen.
Den här typen av retorik för att skandalisera politiska meningsmotståndare har varit legio i Sverige sedan 2010, då den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt yttrade de numera bevingade orden ”de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer” efter att en sverigedemokrat blivit misshandlad under pågående valrörelse.
I och med detta uttalande sanktionerade en sittande statsminister våld mot politiska meningsmotståndare i Sverige. Statsminister Stefan Löfvén, S, har fortfarande inte tagit avstånd från företrädaren Fredrik Reinfeldts uttalande.
Av Carl Gram