Kryptobörskrasch i Turkiet – vd:n flydde utomlands med 2 miljarder dollar

Av | 26 april, 2021

VD:n och grundaren av Thodex, en av Turkiets största kryptovalutabörser, tros ha flytt till Albanien med 2 miljarder dollar i mitten av förra veckan. Nu är mannen efterlyst internationellt via Interpol – dessutom har turkisk polis arresterat 68 personer i åtta städer och gjort en razzia mot Thodex huvudkontor och beslagtagit datorer och digitalt material.

newsgram | Nynäshamn den 26 april 2021

| DIGITALA VALUTOR | Börskraschen för kryptovalutor över hela världen som inleddes sent på lördagen förra helgen kan ha triggat igång kedjereaktioner som i sin tur ledde till att vd:n och grundaren av den turkiska kryptovalutabörsen Thodex tvingades fly i all hast till Albanien på tisdagen med uppskattningsvis 2 miljarder dollar i digitala tillgångar som tillhör investerarna. Han lämnade förtvivlade sparare bakom sig som inte kunde komma åt sina besparingar på plattformen.

Den turkiska kryptobörsen Thodex erbjudande till nya medlemmar kom vid fel tidpunkt – sista kampanjveckan ökade myntet i värde med nästan 300 procent. Foto: Thodex

I fredags utfärdade turkiska myndigheter en internationell arresteringsorder via Interpol för Faruk Fatih Özer – han misstänks för grovt bedrägeri och för att ha grundat en kriminell organisation. Thodex är en börs där handlare kan köpa och sälja bitcoins och andra kryptovalutor. I ett uttalande från okänd plats har Özer sagt att han tänker återvända till Turkiet när han kan betala tillbaka det han är skyldig investerarna, uppger nyhetsbyrån Bloomberg. Turkiets regering svarade på detta på fredagen genom att frysa företagets bankkonton och göra en räd mot dess huvudkontor där turkisk polis beslagtog datorer och digitalt material. Samtidigt kommer rapporter att turkisk polis har arresterat 68 personer i åtta städer – de ska ha förbindelser med Thodex.

När Thodex publicerade ett uttalande på sin webbplats i onsdags att man skulle hålla stängt fyra till fem dagar för att slutföra en extern affär utbröt ramaskri bland turkiska kryptovalutahandlare som inte längre kunde komma åt sina konton eller ta ut sina pengar som deponerats hos företaget. Klagomålen strömmade in till myndigheterna. En av dem som har lämnat in anmälan mot företagets vd och grundare Faruk Fatih Özer är advokaten Abdullah Üsame Ceran – han har vädjat till turkiska myndigheter att beslagta företagets tillgångar inklusive bankkonton, aktier och innehav.

Kryptovalutahandelsplattformen har 400 000 medlemmar varav 391 000 är aktiva inom handel. Enligt CoinMarketCap var handelsvolymen 585 miljoner dollar den sista handelsdagen innan webbplatsen stängdes ned. Alla världens kryptobörsmarknader drabbades av en härdsmälta sent på lördagen förra helgen – inom loppet av 24 timmar utraderades det totala börsvärdet för kryptovalutor med 310 miljarder dollar. Totalt minskade den globala marknaden för kryptovalutor från mer än 2,2 biljoner dollar till mindre än 1,9 biljoner dollar. De senaste månaderna har Tesla-bossen Elon Musk publicerat fyndiga Twitterinlägg på temat dogecoins. Detta har ökat intresset bland kryptovalutahandlare för myntet.

Thodex inledde en marknadsföringskampanj i mitten av mars för att slå mynt av intresset för dogecoins bland alla världens kryptovalutahandlare. Den turkiska kryptobörsen ville öka värdet på medlemskap genom att erbjuda gratis dogecoins till nya medlemmar. Sista dagen på Thodex kampanj publicerade Musk tweeten ”Doge Barking at the Moon” – det slutade med att myntets värde ökade med 300 % under en och samma vecka. Vid samma tidpunkt uppmärksammade en Twitteranvändare att Thodex sålde dogecoins upp till 30 % under marknadsvärdet och höll kvar mynten när köparen försökte återfå dem.

Allt fler turkar har fått upp ögonen för kryptovalutor som betalningsmedel eftersom Turkiets lokala valuta lira har minskat 10 % i värde mot dollarn i år – vilket är nionde året i rad som liran tappar i värde. Turkiets centralbank har gått ut och varnat för att digitala valutor ”medför betydande risker” och har därför förbjudit betalningar med kryptovalutor för varor och tjänster från och med den 30 april.

Turkiets justitiedepartement har nu inlett en rättslig process för att få Özer utlämnad från Albanien. Enligt nyhetsbyrån Andalou har Turkiets inrikesminister Soleyman Soylu dryftat frågan med sin albanska kollega över telefon. I skrivande stund är det oklart om Thodex vd Faruk Fatih Özer har blivit arresterad i Albanien – men han finns inte kvar som efterlyst på Interpols webbplats längre.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar